Det store manne-spranget ! EQUILIFE besøker Don Alfonso

DSC 4780

I høst galopperte seks hestejenter og fedrene deres inn i Gullrekka på NRK1 ledsaget av spanjolen Don Alfonso. EQUILIFE besøkte nylig den nybakte TV kjendisen hjemme på Alcantara Equestre.

Tekst Therese Alhaug. Photo Malene Nilssen / Therese Alhaug

Den konkurransedrevne realityserien «Det store spranget» var en av høstens storsatsinger på NRK, hvor seks hestejenter i alderen 16-26 år skulle lære fedrene sine å ri. Jentene hadde tilbrakt mesteparten av livet sitt på hesteryggen, mens fedrene knapt hadde sittet på en hest før. Sammen dro jentene og fedrene til hestelegenden Don Alfonsos gård i Jerez, Andalucia for å kjempe om å bli best til hest. Men det var ikke bare fedrene som lærte mye under oppholdet, avslører Alfonso under EQUILIFE’s besøk.

"Jeg lærte mye av døtrene og fedrene deres. De hadde en helt unik viljestyrke. Om de bare ville nok - ja, så fikk de til det meste. Fedrene ønsket mer enn noe annet å gjøre en innsats for døtrene sine. Jeg lærte også at mennesker er som hester – alle er forskjellig. Min viktigste oppgave var å gi dem rett hest – da er alt mulig," sier Alfonso som er innhaver av 25 iberiske hester hjemme på gården Alcantara Equestre.

DSC 3908

Alfonso demonstrerer sine kunstner på en av sine yngre hester. NB EQUILIFE oppfordrer til bruk av hjelm under all ridning, og beklager at hjelmen ikke var på plass under vårt besøk. Foto Malene Nilssen.

Gjennom ni konkurranser ble fedrene utfordret i ulike hestedisipliner. En etter en måtte parene reise hjem, og til slutt ble det kåret én vinner. En av disiplinene var ukjent for jentene; Doma Vaquero, Alfonos spesialfelt, som har gamle røtter fra kvegdriften i Andalucia og som utforer rytterens og hestens hastighet og reaksjonsevne til å manøvrere kveget ute på steppene. Denne disiplinen viste seg å bli en noe større utfordring, da jentene ikke hadde kjennskap til disiplinen fra tidligere av. Likevel var det denne grenen fedrene skulle legge sin elsk til! - Fedrene overrasket stort med sine ferdigheter, forteller Alfonso.

 "Jeg måtte omskolere jentene litt for å gi dem et rett grunnlag for å lære bort disiplinen til sine fedre. Men overraskende nok utviklet jentene og fedrene seg i rekordfart, forteller Alfonso."

DSC 4682

Fotografen , Malene Nilssen, får også prøve seg. - Kjempegøy, uttalte EQUILIFE's utsendte. - Så mye power har jeg aldri kjent før! NB EQUILIFE oppfordrer til bruk av hjelm under all ridning, og beklager at hjelmen ikke var på plass under vårt besøk. Foto Therese Alhaug

Den spanske Vaqueroen kan sies å være svaret på “Den spanske cowboyen”. Det var her cowboyene opprinnelig hentet sin kunnskap fra. Det er også fra disiplinen Doma Vaquero at dagens western – og reiningsport stammer fra. I serien så vi hvordan fedrene levde seg helt inn i Vaquero-rollen og både la ut i full galopp på markene, og samlet kveg som ekte cowboyer.

"De elsket det!, forteller Alfonso og ler høyt! "Utrolige forandringer skjedde da fedrene fikk selvtilliten på plass," forteller han videre.

Den bratte læringskurven og suksessen til tross var det likevel enkelte seere som ytret noe kritikk mot den spanske ridestilen. – Ikke overraskende, sier Alfonso.

"Det er å forvente når man konfronteres med ukjente saker. Men det er viktig å forstå at det for oss spanjoler har vært helt essensielt å ha full kontroll på hestene, når man jobber med levende okser. Både hest og rytter må kunne reagere lynraskt."

"Likevel er den grunnleggende ridningen lik, forteller Alfonso. "En av jentene som var sprangrytter red så sensitivt - det var en nytelse å se, " forteller han videre og fortsetter:

"Når vi utdanner våre hester rir vi med vanlig trinsebitt, senere legger vi fortrinnsvis et lett trykk på nesen fremfor å legge trykket i hestens munn, og rir mest med setet. Dette er klart nytt og anderledes for mange, men både jentene og fedrene deres var fantastisk dyktige, og nøt godt av en ny opplevelse."

 

9

Tilreisende får både bo og trene på stedet. Foto Malene Nilssen.

I ettertid av serien har flere utenlandske TV- produsenter vist interesse for å sette opp konseptet i andre land. - Det er moro, sier Alfonso som ikke er fremmed for å vise frem mer av hestene og den spanske kulturen som ligger han så dypt til hjertet.

Populær destinasjon

Etter serien gikk på TV har Alfonso merket et økende trykk med besøkende til gården.

"Vi har tilreisende fra både Europa og USA, Kina og Japan for å nevne noen. I tillegg til Norge selvklart, som er nytt og spennnende!"

Alcantara tilrettelegger oppholdene etter de tilreisendes interesser, hvor gjestene både rir, bor og spiser på stedet. Alfonso og kona Rocio forteller at de arrangerer ulike tema- opphold som innkluderer stor variasjon etter ønsker.

 "Vi tilbyr weekender med dressur, turridning, jakt, mat & hest, yoga & hest etc. I sommer avholdes også våres årlige ungdoms-kamp."

Men det er fortsatt Vaquero- helgene som er mest etterspurt, hvor deltagerne utfordres i å flytte kveg, og får pøve seg i Doma Vaquero konkurranser på ordentlig. Mange har aldri ridd før. Likvel vender de nesen hjem ganske så solide i trøja. Læringskurven er utvilsomt bratt.

Hva er hemmeligheten bak den raske læringskurven, spør vi Alfonso?

"Jeg tror de like 'Just do it' holdningen min, sier Alfonso og byr nok en gang på sin hjertelige latter. - Min jobb er å gi dem rett hest. Deretter oppfordrer jeg dem til å ikke tenke for mye. Jeg snakker om andre ting, serverer et glass sherry og får de til å slappe av. Jeg opplever at de besøkende blir både gladere og mer avslappet under oppholdet, og ikke rent sjelden erstattes arroganse med uttalt vennlighet. Hester kan forandre så mye!"

LES MER

5

Ønsker du deg et avbrekk blandt olivenlunder og endeløse sletter - er et besøk hos Alfonso verd turen. Foto Malene Nilssen.

Annonse