FREDRIK SEIM: FRA TYSKLAND TIL DANMARK

 DSC1934

Fredrik Seim er ikke helt som andre. - Ikke som de fleste attenåringer, og i hvert fall ikke som vestlendinger flest. For videregående skole, det fikset unggutten som privatist, og livet på bondelandet i Danmark passer nå yrkesrytteren fra Bergen bedre enn selv livet ved fjord og syv fjell.

Tekst Sille Kasin. Arkivfoto Lena Saugen/ EQUILIFE.

Vi møter sprangrytter Fredrik Seim mens han er hjemom gamlelandet med egen unghest til start i Breeders Open i Arendal. Etter at han var ferdig med andre året på videregående skole der hjemme i Bergen i fjor, og over tid nok hadde følt at han lå bakpå med skolearbeidet, måtte han finne en løsning. Løsningen kom gjennom å flytte til kontinentet der det er praktisk å satse på hestesport, og samtidig fullføre skoleløpet som privatist. Og løsningen kom, ikke minst da den velridende unggutten fikk telefonen som mange kun drømmer om å få.

Drømmetelefonen

Deler av fjoråret – fra august til mai – tilbrakte den nå attenårige sprangrytteren under vingene på ett av sprangsportens mest vellykte team, Rolf-Göran Bengtsson og Bo Kristoffersen. Her møtte Fredrik som allerede tidlig på ungdomsskolen visste at han ville satse på en karriere i sporten, et uhyre profesjonelt system med en fast struktur, ikke minst i forhold til stevneplanlegging og tett oppfølging også i det daglige.

Avtalen med Bengtsson og Kristoffersen skulle løpe frem til mai, og deretter lå veiene åpne. Men så kom altså telefonen fra danske Rasmus Christiansen og hans vellykte salgsstall RC, like utenfor Hirtshals. - Telefonen som ikke bare ga Fredrik sitt første profesjonelle jobbtilbud, men også mulighet for langsiktig satsning mot en profesjonell yrkeskarriere som sprangrytter.

-        Etter hvert som jeg fikk gode tilbakemeldinger fra trenerne mine hjemme i Bergen og landslagsledelsen på ridingen min, og jeg i større grad opplevde følelsen av mestring og fikk smaken på suksess, vokste tanken på å satse helt og fullt på ridingen frem. At jeg nå har fått sjansen til å være en del av stall RCs team, er bare helt fantastisk og vil på sikt forhåpentligvis kunne bidra til at jeg lykkes i sporten. Jeg er utrolig takknemlig for denne muligheten.

 DSC1996 Edit

Arkivfoto fra Stall melby. Fotograf Lena Saugen

Store sprang

Det seneste årene har altså bydd på store forandringer for unge Fredrik fra Bergen Rideklubb. Ett av de store sprangene kom allerede da fjorårets juniorhest i EM ble solgt, og han måtte begynne å produsere hestene selv.

-        Spranget fra å ri en etablert Grand Prix-hest som Chelino og til å ri og utvikle unghester har vært kjempestort. Nå har jeg en lovende femåring og en åtteåring som vi har stor tro på. Så langt har det gått langt bedre med begge disse to enn vi hadde trodd, og det er vanvittig motiverende å sette sammen hestene selv, ivrer han.

Overgangen fra tilværelsen som hospitant hos team Bengtsson/ Kristoffersen og til livet som ansatt ved Stall RC har også vært stort, men faktisk ikke så stort som enkelte kanskje ville ha trodd.

-        Rasmus står for mye av det samme systemet som jeg kjenner fra Rolf og Bo, forteller Fredrik. Mye av det som jeg fant viktig der nede, har Rasmus også. Vi har en langsiktig plan, og som Rasmus selv sa da han ringte: «Jeg ringer deg fordi jeg vil hjelpe deg til å bli best mulig.»

Livet på landet

Fredrik bor nå på stedet han jobber, og stortrives bokstavelig talt med livet på det danske bondelandet. Der finner han roen, og der ligger mulighetene.

-        Vi på Stall RC bor jo litt ute på jordene, ler han, og overgangen fra livet i en storby som Bergen og det å bo og jobbe her i Sindal er jo derfor nokså forskjellig. Men jeg stortrives med å ha funnet roen her, og det er lite, intimt og virkelig hyggelig. Og det er flott å jobbe og bo på samme sted. Det sosiale får jeg for øvrig ellers dekket opp når jeg er ute på stevner, men jeg har det også veldig hyggelig i huset som jeg deler sammen med to andre.

 DSC1888 xlarge

Arkivfoto fra Stall melby. Fotograf Lena Saugen

Hektiske dager

Vi ber Fredrik beskrive en typisk dag hos Stall RC, der han har er bra avtale om både gratis bolig, en grei lønn og utvikling av to egne hester ved siden av jobben som førsterytter ved den velrenommerte salgsstallen.

-        Jeg har kjent Rasmus lenge, så vi kommuniserer godt. Han har hjulpet til med å finne alle de tidligere ponniene og hestene mine, og forholdet vårt er basert på gjensidig respekt, tillit og fleksibilitet, forteller Fredrik.

-        Jeg deler jobben som førsterytter sammen med danske Martin Knudsen som jeg også bor sammen med, fortsetter han. - Vanligvis starter arbeidsdagene våre klokken syv, og vi har folk som møkker, fôrer, pusser og saler, mens vi «bare» rir omtrent ti hester hver. I halvnitiden møtes vi alle til felles frokost, og da gjennomgår Rasmus plan for resten av dagen med oss. Deretter holder vi på med riding til vi blir ferdige, og tar i tillegg imot kunder som skal prøve salgshestene våre. Stedet skal skinne, selv på de dagene da vi ikke har kunder her, sier Rasmus, og mange av de virkelig tunge arbeidsoppgavene tar han derfor gjerne selv.

Drømmejobben

Selv verdsetter virkelig Fredrik den muligheten han har fått ved Stall RC høyt.

-        Det er enormt stort for meg å ha fått denne jobben, å ha fått denne muligheten, påpeker han. – Jeg sitter på alt fra unghester til etablerte Grand Prix-hester, alt etter som hva vi får inn av salgshester, og i tillegg får jeg undervisning og stevneerfaring med mine to egne.

Det unge ryttertalentet retter seg opp, tar en liten tenkepause og møter blikket mitt mens han smiler bredt.

-        Jeg har faktisk fått selve drømmejobben, det er jeg helt overbevist om. Nå er jeg i et miljø der jeg har muligheten til å utvikle meg til å nå et bedre nivå, og langsiktig satse på en vei mot toppen. Og bedre kan det vel ikke bli, undrer atten år gamle Fredrik Seim, unggutten fra Bergen som fikset skolen selv, og som stortrives med rytterlivet på det danske bondelandet.

                 

Annonse