GAUSTAD GAMES - I RIDDERENS NAVN

NZEQ2

Søndag 14. august deltok 11 startende på stevne i riddersport under Gaustad Games. Det er første gang i Norge at det arrangeres et åpent stevne i riddersport, og arrangøren riddersport.no er svært fornøyd med gjennomføringen og oppmøtet.

Det var i grenen nærstrid konkurransen utspant seg. Nærstrid har til hensikt å etterlikne teknikker og momenter fra middelalderens slagmark, og rytteren må håndtere våpen som sverd, spyd og lanse samtidig som han eller hun styrer hesten sin gjennom en bane der ulike mål skal tas ned med de ulike våpnene – i galopp. I den laveste klassen er det også tillatt å trave.

Blant de oppmøtte fantes ryttere fra mange ulike grentilhørigheter. I nærstrid er dressurdommeren først og fremst opptatt av samarbeid og harmoni mellom rytter og hest, og det meste av utstyr innenfor hestevelferdens grenser er tillatt. Den tekniske dommeren dømmer ikke bare treff og bom på de ulike målene, som for eksempel kan bestå i å hugge et kålhode i to, stikke et spyd i et gummivillsvin på bakken eller plukke en liten ring to meter over bakken med en lanse, men også hvor god teknikk deltakeren bruker, samt hvor godt rytteren sikrer våpenet sitt mellom målene. Eller våpnene, når vanskelighetsgraden og klassenivået stiger.

NZEQ5

Deltakerne i konkurransen hadde varierende erfaring med sporten, men de fleste hadde deltatt på åpne treninger i regi av riddersport.no i forkant av stevnet for å forberede seg. De ivrigste har også noe utstyr hjemme, og man trenger strengt tatt ikke stort mer enn noen improviserte hinderstøtter, et par kosteskaft og litt kreativitet for å komme i gang. Riddersport.no planlegger både flere åpne treninger utover høsten, samt et nytt stevne til våren. De håper de gratis, åpne treningene kan tiltrekke seg flere utøvere til miljøet – enten man er interessert i middelalderen eller bare vil prøve noe nytt – eller skal vi si, gammelt.

Vinnerne i konkurransen var Trond Uhlen Bagstevold (klasse 1) og Siri Bjølseth (klasse 2).

Annonse