Hilde Morris med utstillingen: CHEVAL

2 

Hilde Morris’ kunst er et resultat av en uvanlig blanding av hennes iboende talent og livserfaringer som har fostret en kjærlighet til natur og dyr. 18. mai - 5. juni holder hun utstillingen CHEVAL - Kunstnerisk blikk på hester og andre dyr - i Hegdehaugsveien 12, Oslo

Hilde er født i USA, med texansk far og norsk nor. Med to opphavsland fulgte både et mors- og et farsmål. Med hyppig vekslende omgivelser (9 skoler i 3 land og 3 delstater på 12 år), søkte hun tillitsfullt vennskap med dyr, særlig hester og hunder. Hun oppdaget også at hun hadde et talent for å fange synsintrykk med papir og blyant. Slik utviklet Hilde sin dobbelte lidenskap for hester og tegning. Hestetegninger dukket opp over alt, fra skolebøker til notater og til og med på soveromsvegger. Fritiden gikk med til stell av ponnier og hester. Om vinteren i USA var det egne hester og western riding, om sommeren var det rideleir med riding i «engelsk» stil i Norge.

Etter videregående skole flyttet Hilde til Norge, og ble tatt opp til Veterinærhøgskolen, på betingelse av at hun oppfylte kravet om gårdspraksis. Hun fikk drømmejobben: hestepasser på araberstutteriet Skansgården! Gården ligger vakkert til ved Vingersjøen. Oppholdet her ble en viktig livserfaring for Hilde, både i forhold til hestekunnskap, men også med hensyn til å sette pris på araberhestenes elegante skjønnhet, i samspill med det like vakre landskapet.

 

4

 

Nysgjerrigheten til de mange varierte landskapene i Norge våknet. Etter å ha fullført 5 ½ år med intense studier, flyttet Hilde nordover, sammen med gode kolleger og hennes mann som også var veterinær. Naturskjønne Meløy på Helgeland ble stedet der Hilde fikk praktisere veterinæryrket med kyr, sauer og griser. Det var få hester i distriktet, men der de fantes kunne man også finne Hilde. Sammen med venner red hun i det blå vinterlyset. Landskapet i nord Norge ble en evig kilde til inspirasjon for Hilde, og har siden alltid figurert i hennes kunstverk.

Veterinæryrket brakte mange nye utfordinger og muligheter, inkludert et opphold i Finnmark. Der jobbet Hilde med dyrevelferd hos reinsdyr og mattrygghet ved reinslakting. Senere ble dette også tema for hennes første separatutstilling (Samisk Hus i Oslo, sept 2015). Etter mange spennende år som dyrlege bestemte Hilde seg for å satse alt for å følge sin andre lidenskap: Kunst.

I 2007 begynte hun på et privat kunst akademi i Oslo (Christiania Kunst Akademi), ledet av Jan Cato Bøttger. Denne skolen underviser I de klassiske prinsippene i tegning og maleri, med tegning først! Studentene må vise at de mestrer tegning før de kan gå videre til maleri. Undervisningen begynner med tegning av enkle grunnformer, og går videre til tegning av kompliserte dynamiske figurer, til stilleben, portrett og akt. De store mestrenes arbeider blir brukt for å forstå de viktige prinsippene i klassisk kunst, men det blir alltid understreket at disse prinsippene er universelle. De kan anvendes til å skape hvilken som helst type kunstverk; impresjonistisk, ekspresjonistisk, abstrakt. Fra denne solide klassiske basen har Hilde videreutviklet sitt naturlige talent.

 

Uten navn

 

Etter en kunstutdanning som var nesten like lang som den veterinærmedisinske, satte Hilde i gang med å skape sitt eget kunstneriske univers. Hester og andre dyr er alltid viktige aktører i denne verdenen. Men et annet element som stadig er tilstede er de nordiske landskapene. Hilde er nå klar til å presentere sin andre separatutstilling: CHEVAL, kunstnerisk blikk på hester og andre dyr.

I tillegg til å skape kunst på fritt grunnlag slik hun har gjort til utstillingen CHEVAL, tar Hilde også portrettoppdrag. I portrett maleri er det alltid hennes mål å fremstille hesten (eller hunden) slik at dyrets karakter kommer frem. Som veterinær kjenner hun dyrenes anatomi og deres adferd. Som kunstner kombinerer hun denne kunnskapen med forståelsen for individet på lerretet. Hilde jobber alltid etter levende modell og bruker tid på å bli kjent med sin modell. Samspillet melom dyr og eier gir også nyttig informasjon. Denne prosessen kan ta tid, men det resulterer også i et personlig og godt sluttresultat.

OM UTSTILLINGEN:

Hilde Morris - Cheval
18. Mai - 05. Juni
Vernissage onsdag 18 Mai kl. 17.00-19.00
www.facebook.com/events/615074165312953/H12- Galleriverkstedet
Hegdehaugsveien 12 - Oslo
Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.
www.galleriverkstedet.no

Åpningstider:
Ons- Fre. 16.00.- 19.00
Lør.- Søn. 12.00.16.00

Annonse