Ta vare på hesten i varmen

Det er godt med sommer, men ikke glem den firbente i varmen! Her følger noen enkle råd:

Nok vann – bruk bøtte

Hesten skal alltid ha tilgang til rent, friskt vann, både ute og inne. Hester i hard trening kan drikke opp mot 100 liter i døgnet. Hester foretrekker rent, kjølig vann og drikker mer fra bøtter enn fra drikkekar. Et annet triks for å få i hestene mer væske i varmen er å gi betfôr eller betfiber blandet ut i rikelig med vann.

Rene drikkekar

Hester foretrekker rent, kjølig vann og drikker mer fra bøtter enn fra drikkekar.

Dersom hestene går ute i flokk må man passe på at også de hestene med lav rang får drukket nok vann.

Skygge

Dersom hesten går ute store deler av dagen må du sørge for at den har skygge i form av trær eller et leskur. Ta den eventuelt inn i den varmeste perioden midt på dagen (12 – 16).

Trening

Når hesten trenes under varme forhold kan hesten svette 10 – 15 liter i timen (dette må erstattes)! Reduser treningsmengden når det er varmt. Ri kortere økter med lavere intensitet. Legg gjerne treningen til kveden, eller tidlig om morgenen når det er kjøligere.

Elektrolytter

I perioder med svært varmt vær, eller etter harde anstrengelser kan du med fordel gi en elektrolyttblanding. Husk at hesten må ha fri tilgang til vann når den får elektrolytter.  

Fluer

Fluer og insekter trives også godt i varmen, så pass på å beskytte hesten din med fluespray, og eventuelt fluemaske og fluedekken.

Inneklima

Sørg for at det er god ventilasjon i stallen. Ekstra vifter kan være nyttig.

Heteslag

De færreste hester vil rammes av heteslag av bare å stå ute på beite i varmen. Heteslag er vanligst forekommende hos hester i hard trening, som for eksempel distansehester, oftest hos hester som trenes for hardt i forhold til deres fysiske form. Hester som transporteres langt i varmt og fuktig vær er også mer utsatt. Ikke la hesten bli stående på hengeren unødvendig, da hengeren varmes opp svært raskt.

Symptomer på heteslag hos hest er slapphet, nedstemthet, høy, overfladisk respirasjonsfrekvens, forhøyet puls, vil ikke gå, persisterende høy rektaltemperatur, vil ikke spise og drikke. Uten behandling kan det utvikles til alvorlig heteslag med utmattelse, svært høy kroppstemperatur, blodtrykksfall, nyresvikt og kollaps. Dersom du tror hesten din er overopphetet ta den umiddelbart ut av solen og inn på en kjølig boks. Ta av alt utstyr og mål temperaturen. Begynn umiddelbart nedkjøling med kaldt vann. Spyl hesten, tørk av med en svetteskrape og spyl igjen. Fortsett å spyle og skrape av vannet til hesten er avkjølt. Det er viktig å skrape av vannet mellom hver ganger du spyler. Ikke la våte håndklær ligge på hesten, de vil virke isolerende og hindre varmetap.

Kilde: http://www.vetbendiksensmith

Annonse