PER WAALER OM RETT TIL VALGFRI BRUK AV NESEREIM OG BITT

Per Waaler 05 red

Engasjerte Per Waaler er sikker i sin sak; Dette er en ubehagelig sannhet om hestens velferd vi alle må ta stilling til.

TEKST: TINE SOMMERFELT. FOTO: NINA BJERKAAS

I hestemiljøet florerer det av meninger. Det finnes nesten like mange meninger om hest som det finnes hestefolk. I de aller fleste tilfeller ønsker hesteeiere det absolutt beste for hestene sine. 

- Ridning er som dans, sier Per Waaler, og tar et øyeblikks pause før han fortsetter. - Å mestre ridning skal være et perfekt bevis på hestens samtykke, ikke dens lydighet. For å få dette samtykket må vi sørge for at alt vi ber hesten om er komfortabelt for den, både fysisk og psykisk.

I mange titalls år har Per Waaler og kona Helene drevet med hest, og Per er velkjent dressurrytter med mange meritter. En mann med hjerte for sporten, som engasjerer seg og brenner for hestens velferd.

- Stol på forskning, oppfordrer han.

Fokus på stram neserem

I løpet av sine mange år på konkurransebanen har Per sett mye han beskriver som en ubehagelig sannhet, hvor han opplever at hestens velferd blir nedprioritert til fordel for rytters prestasjoner. 

- Under et internasjonalt stevne for noen år siden ble jeg vitne til at hestepasseren til en anerkjent rytter, med all sin makt strammet nesereimen. Etter tre forsøk og intens kamp fikk hun nesereimen på det ønskede hakket, sier Per vemodig.

Han legger til at dette selvfølgelig ikke gjelder alle ryttere, og at det er ekstremt uheldig for hestene i sporten, og de ærlige rytterne, at regelmessige rutinekontroller svært sjeldent blir foretatt under stevner.

- Det som er utrolig synd er at i rytterens lengten og hastverk etter suksess, strammes nesereimer for å skjule problemer, til det punktet hvor hesten utsettes for et kronisk stress. Med dette tar vi vekk hestens mulighet til å uttrykke ubehag. Hvor er moralen og etikken i alt dette? spør Per. 

Per etterlyser en konkurranseverden der alle dømmes under samme forhold. Dette er noe Per har forsøkt å fremme i mange settinger, både ved brev til det svenske rytterforbundet og via sosiale medier. Hans enkle tips til alle er å la hesten få gå med det utstyret den er mest komfortabel med, og å alltid la det være plass til minst to fingre mellom hestens neserygg og nesereim, selv om ingen sjekker det.

- Det er lett å lure andre, men ikke så lett å lure seg selv, sier Per. - I mellomtiden fortsetter jeg å gjøre meg selv upopulær, ler han mens han sikter til sitt engasjement rundt saken. 

Annonse