NYUTDANNET BERIDER SATSER I NORGE

IMG 1652

Etter seks år som beriderelev og to år som berider i Danmark, har Anniken Eide vent nesa hjem. Nå vil 29 åringen bygge kompetanse i Norge.  

Tekst: Rill M. Rytter Fjøren. Foto: Therese Alhaug

Det er et langt lerret å bleke hvis du vil utdanne seg til trener eller berider i Danmark. Det vet norske Annikken Eide alt om. For å komme inn på Beriderutdannelsen må du først gå et halvt år på landbruksskole. Her blir innstilling og arbeidsmoral vurdert i tillegg til ferdigheter innen dressur og sprang.

-Vi var tjueni elever som startet på landbruksskolen i Malling, forteller Anniken.

Sytten elever ble plukket ut til opptaksprøve på beriderutdannelsen, seks bestod og kun to gikk ut som ferdigutdannede beridere etter seks år.

-Og en av dem var deg?

-Ja. Den unge berideren smiler beskjedent.

Etter to års utdannelse og bestått eksamen får elevene tittelen Rideskole Assistent. Etter fire års utdannelse og bestått eksamen har de tittelen Trener. Etter ytterligere to år og bestått eksamen kan elevene titulere seg som Beridere. Før elevene kan gå opp til trenereksamen må de har ridd femten 1,30 klasser med max 8 feil. SAMT femten Middels B dressur klasser til minimum 60%. Før beridereksamen må de ha ridd ti 1,40 klasser med max 8 feil og ti Middels A klasser til minimum 60%. Det er i hvert fall ingen tvil om at en berider er god til å ri!

Her i Norge er det bare Lars Rasmussen og Mona Mangseth som har den samme utdannelsen som Anniken. Hun vet i hvert fall ikke om noen andre.

- Jeg vet at flere norske beridere er utdannet både i Danmark og Tyskland, men de fleste har valgt å bli boende i utlandet.

Men Anniken har valgt å komme hjem.

IMG 1636

Anniken har fått hesteinteressen fra morsmelken. I dag driver de to, Anikken og moren Kari,  Stall Eide i Lommedalen sammen. Her kombinerer de rideskole, undervisning og privat oppstalling med tilridning av hest. 

Hesteinteressen fikk hun inn med morsmelken, Annikens mor drev nemlig rideskole på Oslo Ridehus og på Bygdøy.

- Mamma presset meg aldri til å ri, sier Anniken. - Foreldrene mine lokket med både ballett, kunstløp og tennis. Men jeg ville bare ri. Selv om jeg var redd i begynnelsen var det gøy allikevel.

Anniken hadde shetlandsponnien sin til den døde i 2013. Da hun var fjorten fikk hun en enerponni som gikk i arv til søstrene hennes.

IMG 1987

I dag trener Anniken egne og andres hester ved siden av den daglige stalldriften. 

Da Anniken fylte tolv, kom den danske berideren Jørn Søvsø Hansen til Skøyen og Bygdøy. Ungjenta fikk masse hjelp av ham og ble enda mere tent.

Når alle venninne snakket om hva de skulle bli når de ble store, var Anniken sikker i sin sak. Hun ville bli ridelærer. Å ri var fremdeles det eneste hun ville. Både sprang og dressur. Begge deler var like morsomt.

- Jeg ville bli god, jeg ville lære mer. Jeg ville bare ri og ri, forteller hun.

Da Jørn sluttet å komme til Norge dro Anniken på ferie til hans stall ved Randers i Danmark.

-Jeg møkket og red, red og møkket. Og jeg bestemte meg for å utdanne meg som berider i Danmark etter videregående.

Og sånn ble det.

IMG 1729

-Hva er forskjellen på å drive med hest i Danmark i motsetning til her i Norge?

-Danmark er en mye større hestenasjon, sier Anniken.

– Det er bare mange flere hester der. Nesten alle i Danmark har litt peiling på hest. Det er bredere kunnskap. De er i det hele tatt mye bedre på hest!

Og det er bredere tilgang på gode hester, det avles enormt i Danmark. Her i Norge har mange av konkurranserytterne kun EN god hest. I Danmark har de minst to. Men jeg ser at avlen vokser her i Norge også.

- I tillegg er det mye lettere å holde hest i Danmark. Klimaet er mildt og det er sjelden snø. Avstandene er korte og det er mange flere stevner. Det er stort sett alltid et passende stevne innen en times kjøring hver helg.

- Men nå er det jo blitt mange flere stevner her i Norge.

- Ja, svarer Anniken. – Jeg merker stor forskjell fra da jeg dro ut for snart ti år siden til i dag. Og nivået har steget enormt, både i sprang og dressur.

- Du har valgt å satse i Norge. Hvorfor det? Hva er bedre her?

Anniken tenker seg om.

-Turterrenget, sier hun bestemt. – Turterrenget er utrolig mye bedre her. Vi nordmenn er mye flinkere til å ri hestene på tur. Det er veldig bra for dem. Vi er generelt flinkere til å ha hestene mye ute. Selv om det er dårlig vær får de være ute. Vi pakker dem bare inn! Dessuten var det viktig for meg å komme hjem til familien. Det er her jeg hører hjemme. Jeg er jo norsk!

IMG 1883

Turterrenget i Norge var en av faktorene som trakk Anniken til hjemlandet etter avsluttet eksamen. Skogene i Lommedalen ligger rett utenfor stalldøren, og alle hestene nyter formiddagene utendørs i egne paddocker. 

Anniken hadde opprinnelig tenkt å bli i utlandet et par år til. Men det er ikke alltid ting blir slik man har tenkt. Foreldrene hennes kom nemlig over en gård som var til salgs i Lommedalen i Bærum. Der var det stall, ridehus, utebaner og paddocker. Anniken tente på idéen og 1. januar i år var Stall Eide en realitet.

- Jeg hadde uansett ikke tenkt å bli værende i utlandet, smiler Anniken.

- Jeg har alltid sagt at jeg ville hjem igjen.

Gården ligger idyllisk til ved inngangen til marka et par kilometer unna Burudvann. Alt det turterrenget Anniken savnet i Danmark finner hun rett utenfor stalldøra. I januar startet hun og moren også opp rideskole.

IMG 1710

Anniken har tre fireåringer selv. Her med den billedskjønne fuksen Cheeky.

- Rideskolen betyr mye. Den er en miljøskaper og nå har vi hundre elever i uka. Mamma er ridelærer, hun er god på å lage spennende ridetimer. Ridning skal være gøy!

Rideskolene betyr mye for rekrutteringen til sporten. Tre av rideskole elevene våre har allerede kjøpt egen ponni og flere er på gang.

40 av de totalt 59 boksene på gården er fylt opp. Fremdeles er mor og datter i startfasen og må gjøre alt selv. Ikke sjelden varer arbeidsdagen fra 07.00 om morgenen til 22.00 om kvelden.

- Pappa er ingen hestemann, men han er en veldig god vaktmester på fritiden, skryter Anniken.

–Han reparerer gjerder og alt annet som går i stykker. Heldigvis er han en skikkelig handyman, akkurat det vi trenger.

Foreløpig har hun ikke kapasitet til å bruke utdannelsen sin fullt ut.

- Jeg gleder meg til vi får råd til hjelp, sukker dem unge berideren.

Hun vil ri, ikke bruke all tiden sin på å fôre, møkke og feie.

 IMG 1535

Stallanlegget på Stall Eide byr på topp fasiliteter og moderne drift. 

 

Hvilken gren foretrekker du? Sprang eller dressur?

– Jeg klarer aldri å velge! Etter læretiden på Vilhelmsborg hadde jeg mest lyst til å hoppe og jeg begynte å jobbe i en salgstall for spranghester. Men det sto noen gode dressurhester der, jeg klarte ikke la være å ri dem også. Det var så gøy at jeg red fire dressurhester om dagen, i tillegg til spranghestene!

Men det er viktig å være god i begge deler. Det er flere ryttere som starter både sprang og dressur i Danmark. Mange av de norske sprangrytterne burde absolutt ri dressur. Det burde vært Feil og Stil klasser helt opp til 1,20 m.

Og dressurrytterne hadde hatt godt av litt sprang. Man får veldig kontant betaling hvis det er noe som ikke fungerer på sprangbanen. Mange hadde trengt å lære å kjenne på galopprytmen.

IMG 1461

På anlegget er det nok av stallplasser. Nå venter en spennende tid med flere hester i trening og økt omsetning.

Hva tenker du om fremtiden?

Anniken er ikke i tvil.

-Jeg er god på unghester, sier hun.

– Det er mange som kjøper unghest og egentlig ikke har peiling. De kan ta med unghesten sin hit. Jeg rir den til og sørger for at den blir en god og trygg hest etterpå.

Hemmeligheten er et system der man tar ting skritt for skritt. Det går ikke an å skynde seg når man jobber med unghester.

Samtidig brenner jeg for å undervise og få frem gode ekvipasjer.

Drømmen til Anniken er også å ha flere gode hester å ri på. Og å starte dem etter hvert. Fremdeles er det bare å ri hun vil. Men hun er ikke i tvil, hun vil bli værende i Norge. På gården i Lommedalen sammen med foreldrene.

-Det er jo to hus her på gården, smiler hun.

Det er kanskje like greit å ikke bo sammen med mamma og pappa for bestandig!

IMG 1723

 

Annonse