HEMMELIGHETEN BAK SUKSESSEN: FALSTERBO HORSE SHOW

År etter år kommer de igjen. Og de blir fler og fler. Publikum, frivillige funksjonærer og sponsorer er på plass mens fasilitetene stadig utvides. Den svenske publikumssuskessen, Falsterbo Horse Show,  går bare en vei: Oppover.

Tekst og foto Therese Alhaug

"Sporten blir bredere og bredere, noen rir med hjelm, andre med cowboyhatter. Det tar vi hensyn til. I år har vi innviet en helt ny gressarena som er avsatt til islandshester, kjøring og show, samt 600 nye tribuneplasser"

                                                                                          Stevneleder Jana Wannius

 

Svenske Alexander Zettermann, 24, er i ringen og skal til å gjennomføre en historisk runde her på Falsterbo stadion. Mange har fulgt han gjennom den svenske TV dokumentaren ”Ryttareliten”. De kjenner til historien hans. De vet hvordan han har måttet kjempe for å beholde hesten han nå rir, og de kjenner til hvilken kamp han har kjempet for å få en plass blandt den erfarne svenske ryttereliten. Seerne har fått innblikk i hverdagen hans: Kampen om sponsorene, tilliten i forbundet og den tøffe tiden på hjemmebane. At han nå skal til å ta seieren i årets store Grand Prix skal toppe stemningen her i Falsterbo. For det er nettopp det han gjør – går inn og vinner hele den prestisjefulle klassen foran verdenseliten i sprangridning. Nasjonalsangen spilles, tårene spruter, champagnen sprettes og publikum trampeklapper. Årets gigantarrangement innen hestesport avrundes på best tenkelige måte. Stort bedre kan det vel neppe bli. Det trofaste hjemmepublikummet er i ekstase. Det er helt klart at vinterens dokumentarserie fra hestesporten: ”Ryttareliten” også har bidratt med vind i seilene.

Uten publikumsmengden hadde ikke Falsterbo vært Falsterbo. Dette er det svenske publikumseventyret. 100 år med ekte hestekrefter har satt sine spor i den svenske ridesporten. Hestesport er folkesport i Sverige. Det er breddeidrett. Og med bredden kommer folket.

Publikumsrekord

Besøksantallet har bare toppet seg under Falsterbodagene de siste tre årene, og i år slo rekorden til enda en gang. 63 244 tilskuerebesøkte arenaen i dagene 5 – 13 juli. Mer enn noen gang.

-      Vi er svært fornøyd. Spesielt med tanke på det varme tropeværet som har konkurrert med oss alle disse dagene. Det viser hvilken interesse og jovialitet det er for dette arrangementet hos det brede publikummet. Dette innbærer flere utviklingsmuligheter mot 2015, og kommende år. Jeg tror hemmeligheten beror på vår kombinasjon av show og internasjonal sport, sier Jana Wannius, ordfører i Falsterbo Horse Show.

Jana Wannius har organisert dette sommereventyret i Syd Sverige helt siden starten, og har siden den gang utvidet arrangementet med flere arenaer, tribuneplasser og nye stand og restaurantområder. Han takker spesielt sine funksjonører og organisasjonskomiteen for suksessen, som han velger å kalle et ”world class staff”. Han vet å sette pris på sine funksjonærer. Han kjenner verdiene deres, og kan kunsten å trigge deres engasjement. Her er det vi og ikke meg, et teamarebid fra øverste hylle. Frivillige funksjonærer står i kø for å ta del i den store hestefesten hvert år - også fra Norge. Men det er flere suksessfaktorer som spiller inn. Det å lytte til publikum .

-      Vi har brukt facebook for å lade stemningen og høre publikums ønsker. Publikum har ønsket seg islandshester og mer kjøring. Sporten blir bredere og bredere, noen rir med hjelm, andre med cowboyhatter. Det tar vi hensyn til. Det er også vitalt at vi hele tiden utvikler oss. I år har vi innviet en helt ny gressarena som er avsatt til islandshester, kjøring og show, samt 600 nye tribuneplasser.

 

Falsterbo har som mål å være en av Europas beste show innen sprang og dressur. Og de lykkes. I år er Sveriges mestvinnende rytter, Rolf Gøran Bengtsson, innleid for å bidra med sin kunnskap. Alt skal gjøres best mulig også for ryttere, hestepassere og hestepassere. Nå er Falsterbo Horse Show også miljøsertifisert, hvilket setter strenge krav til avfallshåndtering og gjenbruk av materialer. Falsterbo samler sporten og inspirerer. Hit kommer olympiske medaljører og verdensmestere og kokurrerer mot hjemmerytterne. Amatører, ponniryttere og unge ryttere rir side om side med eliterytterne. Alle får sin dose med fortjent oppmeksomhet. Og publikum kommer tett på. Oppvarmingen ligger midt i smørøyet, og er nesten like populær som selve areanen. Restauranter og kafeer ligger spredt utover området og messen byr på mer enn 100 utstillere. I år var til og med Oman tilstede med egen utstilling for å lokke turister til hjemlandet. Et steinkast unna ligger små fikserestauranter, feriehus, hoteller og kilometer lange sandstrender. Vi er midt i Sveriges ferieparadis nummer en. Og det er hest på agendaen.

 

100 år med hestekrefter

Med oppstarten i 1912, er Det Svenske Ridesportforbundet mer enn 100 år gammelt. 100 år med hestekrefter, stolt historie og en galloperende utvikling fra en maskulin og militær sport til dagens jentesport og folkesport. Det var i sammenheng med Olympiaden i Stockholm i 1912 at Forbundet ble etablert. Den gang var det bare menn. I 1920 begynte diskusjonen om kvinner skulle få lov å delta, men først i 1946 fikk kvinnene sin plass i sporten. Dog ikke i de vanskelige klassene innen feltritt, som den gang var forbeholdt menn. I 1952 fikk kvinner konkurrere i OL i dressur, i 1956 sprang og først i 1964 fikk kvinner ri olympisk feltritt. I 1972 red de første svenske kvinnelige dressurrytterne sitt OL, og i dag dominerer de sporten. Siden har Sverige vært en sterk rytternasjon internasjonalt. Totalt har de blågule rytterne hentet inn rundt 40 OL -medaljer. Sverige har også arrangert to Olympiader, første i 1912, den andre i 1956. I 1990 var de arrangør for rytter-VM. Alt dette er med å danne selve ryggraden til den svenske ryttersporten. I dag er ridesporten en av de største idrettsforbundene i Sverige med mer enn 9000 foreninger. Sverige er således en stormakt innen ridesport. Det forklarer også publikumssuksessen, som vi i dag ser under Falsterbo Horse Show.

Sport og show

Med et tusentalls hester og ryttere, over femti klasser, mer enn 600 funksjonærer og like mange hestepassere er Falsterbo mer enn en ordinær stevneplass. Det koker på arenaen fra morgen til kveld, enten du er deltager eller publikum, utstiller, media, sponsor eller funksjonær. Som arrangør av Superligaen i sprang, gjestes arenaen av verdenseliten i sprang, i tillegg arrangeres bla. Derby, Hunterklassen, World Dressage Masters og mye mye mer. På kveldene koker det i restaurantteltet. Ikke minst den legendariske Afterride, som er en suksess hvert år. Spesielt når bandet Wonderband spiller opp på scenen. Falsterbo er mer en sport, det er også en fest fyllt av spenning, glamour og show – en fest flere og flere tar del i. Det er sommernes møteplass for svenske hesteelskere. Det er svenskenes publikumseventyr.

 

 

Fakta Falsterbo Horse Show:

7 000 000 SEK deles ut i prispenger, 822 hester besøker arenaen og 616 ryttere fra 19 nasjoner. 640 funksjonærer er på plass og 203 journalister. Her er 240 utstillere, 184 toaletter og 59 dusjer....for å nevne noe.

Se film fra FALSTERBO HORSE SHOW her: 

 

 

 

Annonse