Margrethe Janbu: «Det kom til valg, og jeg er veldig glad for valgene jeg gjorde.»

17965734 1567294809987441 908912365 n

Margrethe Janbu trives med å kombinere rollene som dressurtrener på fulltid og rytter i norgestoppen med egenprodusert Grand Prix-hest. Og det å ha hatt ridetid som hjelperytter på selveste OL-stadionet i Rio, det topper så langt alt.

Tekst Sille Kasin. Foto privat

Allerede som ung tok moldejenta et viktig valg. For riding måtte det bli, men hoppe, det ville hun ikke. Det var nemlig dressurridningens mysterier som vant ungjentas hjerte, og derfor valgte hun tidlig å forlate egen landsdel:

-        Det var mange ivrige og gode ryttere der jeg vokste opp, men jeg skjønte likevel tidlig at jeg måtte søke nye beiter om jeg ville komme noen vei, forteller Margrethe Janbu på klingende romsdalsdialekt. – Dressurmiljøet var så langt større på Østlandet enn der hjemme i Molde, og i tillegg var reiseveien til det årlige kretsmesterskapet i dressur – det eneste distriktstevnet i dressurstevnet i dressur der, forresten - en virkelig utfordring. Ti timer for hest i henger er nemlig lang tid, slår hun fast.

For 13 år siden pakket derfor den målbevisste rytteren snippesken og reiste først i to omganger til Tyskland som groom for topprytter Patrik Kittel, og deretter til Sontun Folkehøgskole der hest stod på timeplanen – først som elev, og så som lærer:

-        Stallmesterutdanning på Flyinge i Skåne stod aller høyest på ønskelisten, men der måtte jeg hoppe, så da ble det med ønsket, ler 35-åringen. – Og da ønsket om egen hest meldte seg etterhvert, måtte jeg finne meg en passende jobb.

17965391 1567310886652500 197024400 n

 

Valget falt på Østern Brug i Bærum, der Molderytteren gikk alle grader fra stallhjelp til daglig leder av hele senteret i løpet av en periode på nesten tolv år:

-        Jeg er utrolig takknemlig for årene på Østern, slår Margrethe Janbu varmt fast. – Det var helt fantastisk av eierne å gi meg muligheten til å kunne utvikle meg på et sånt sted.

Men så kom det altså atter til et nytt valg. Til et valg som innebar å måtte vinke farvel til østernmiljøet, men til et valg som hun nå er svært bekvem med. For arbeidet som dressurtrener på fulltid er givende, og det å til og med kunne se tilbake på treneransvaret for Paralympics-deltaker Birgitte Reitan i Rio i september, se det lar seg høre:

-        Jeg har etter hvert bygget meg opp en solid elevkrets, både på Elveli Gård i Sørkedalen der jeg nå har base, og også i Molde dit jeg flyr for å holde helgekurs for omtrent 70 ivrige og flinke elever minst en gang i måneden. Og bare det å få oppleve oppkjøringen til Rio og lekene der med Birgitte, det var bare helt enormt, stråler hun. - Og tenk deg den følelsen…… å ha ridetid inne på selve OL-stadionet! For en læring! Og bare det å ikke bli fullstendig starstruck, men gjøre jobben, fokusere og prestere, det var nyttig læring, det, legger hun ydmykt til.

Til sist kom det altså til atter et valg for Margrethe Janbu, og hun er utvilsomt glad over å ha satset som hun har gjort:

- Det er veldig inspirerende å undervise. Nå har jeg også tre og en halv egne hester- for shetlandsponnien teller bare halvt, ler hun, og jeg pleier egen karriere med super dyktige Siril Heljesen som trener. - Og på toppen av alt, så er jeg altså blant de få som har ridd innenfor railen og opp midtlinjen i selveste Rio, slå den, avslutter hun leende.

17965384 1567310996652489 1865876158 n

Annonse