UKENS SPRANGPROFIL: Jeg har spist mye grus, forteller Marie Valdar Longem.

Bordeaux 2017 2672 HD

 

24 år gamle Marie har ridd i omtrent 20 av dem. Men hvor hun har fått hesteinteressen sin fra, det vet hun egentlig ikke. Nå legger hun imidlertid toårsplaner, og kan allerede se tilbake på åtte verdenscuper. Og EM i 2017, det er målet.

Tekst Sille Kasin. Photo Christophe Tanier

Fra Marit Nielsen kom inn i Maries liv mens hun fortsatt gikk i barnehagen, har det gått slag i slag med ridingen. Og da Flower Power kom inn i livet til Marie da hun var 16, tok det virkelig fatt.

-        Jeg maste tidlig om å ri, det er det eneste jeg vet, smiler Marie. – Kanskje kom hesteinteressen min av at jeg vokste opp ved Sauejordet, der det var både sauer, kuer og hester? For ingen i familien min var hesteinteresserte. Pappa er livredd, mamma har bare ridd et par ganger, og broren min, Espen, han måtte bare pent bli med, for hest tar jo mye tid, ler hun.

Det startet altså tidlig, men det gikk visst ikke alltid like suverent i ponniårene. Mot slutten av ponnikarrieren tenkte Marie derfor ofte at ridetiden snart var over.

-        Jeg spiste mere grus enn jeg kom over hindrene, erindrer Marie leende. - Men jeg lærte nok noe av dette. Jeg husker fortsatt den første utenlandsturneen vi var på - med tre stevner tett opp imot jul på to ponnier. Jeg ble eliminert i alle klasser bortsett fra to, forteller hun. - Og ofte kom jeg ikke over første hinder en gang.

Men så kom altså lille, fantastiske Flower Power inn i Maries liv, og reddet hele karrieren. Og i tillegg skal Stall Gullik med Toril Hemmingby og Geir selv i spissen ha mye av æren for å ha fått henne dit hun er i dag.

-        Flower skal ha mye av æren for at jeg fortsatte å ri, forteller Marie. – For meg ble hun tidenes hest. Hun ble pensjonert for ett og et halvt år siden, og venter nå sitt første føll i England til sommeren, 18 år gammel.

I dag bor Marie hos topprytter Gregory Wathelet i Belgia – som sprangrytter på heltid etter å ha drevet vekselbruk med bachelorstudier ved Norge Idrettshøgskole i Sport Management de tre seneste årene.

-        Jeg er bare hjemom når jeg må, nå, bekrefter Marie. – Som i dag, da jeg har vært hos tannlegen. De seneste fem ukene har jeg ridd Sunshine Tour i Spania, og håper ellers å få ridd noen Nations Cups og etter hvert også EM, avslutter hun. - Hvis hestene holder seg friske, og resultatene holder seg stabile, da.

Annonse