UKENS SPRANGPROFIL: Mikkel følger i familiens fotspor

emil flam

 

Mange snakker om Emil, Peter og Gitte Flam. Alle snakker om Pål. Og vi, vi snakker med Mikkel Flam.

Tekst og foto Sille Kasin

Den konsentrerte unggutten tøyler unghesten inn mot siste hinder. Forserer det feilfritt, og står igjen som vinner, 15 år gamle Mikkel Flam. Stortalentet går en spennende sesong i møte, for han har fine hester med kapasitet til å gjøre store ting nå, og tenåringen har også virkelig lyst til å gjøre de større tingene.

Han har store sko å fylle, født inn i en virkelig hestefamilie som han er. Med en pappa som har ridd flerfoldige EM og vært landslagstrener, en mamma som har ridd store hindre og nå er daglig leder av Arendal og Grimstad Ridesenter, en storebror som har markert seg både i store hesteklasser og mesterskap, og med broren Pål som nylig elev ved Riders Academy og virkelig medaljesanker – uten at det bekymrer 15-åringen nevneverdig. Mikkel har jo selv allerede en lovende karriere å se tilbake på, og utvilsomt mer i vente.

-        Jeg har ridd så lenge jeg kan huske, jeg, ler Mikkel og husker fortsatt første gangen han hoppet. – Det var veldig stort. Bare styr på, du, sa pappa, og det ga bare den følelsen, ler han igjen. – Dette var virkelig noe jeg hadde lyst til å prøve mer av.

Selv husker vi også Mikkel som riktig liten spranggutt. - Fire – fem år gammel til start på liten, hvit ponni, og med pappa som leiegutt og pådriver. Gråten tok det lille spranghåpet da han trillet av midtveis, måtte løftes på igjen og deretter gjentok manøveren tre ganger til. Men da mållinjen omsider var krysset, så kom også gledestårene, for moro var det å ha debutert som sprangrytter.

-        Å ri sprang er jo en naturlig ting for meg å gjøre, forteller Mikkel. – Det er jo det familien holder på med, og som fanget interessen min veldig tidlig. Men det har aldri vært snakk om tvang, for dette er noe jeg selv vil holde på med. Det er jo dette som er det gøyeste, smiler han.

Men lett kommer han ikke til det, for dagene er lange og arbeidsoppgavene mange.

-        Jeg våkner syv og rir før skolen. Deretter er jeg på skolen, og så rir jeg igjen og tar kveldsforingen i seks- syvtiden. Så er det lekser, og vipps, så er dagen gått. Men det er fint å ha kontroll på alle måter, for jeg er avhengig av hestene mine, og de av meg, poengterer han. – Et godt, gjensidig forhold er nødvendig, slik at jeg får utnyttet dette inne på banen, avslutter 15 år gamle Mikkel – på god vei til virkelig å følge i familiens fotspor, og akkurat nå, nettopp kommet hjem fra start i internasjonale seniorklasser ved prestisjefylte Herning Horse Show.

Annonse