Tobajo Picez snart tilbake på dressurarenaen

 IMG 9200

Elitehingsten Tobajo Picez er snart tilbake der vi helst liker å se ham. I aksjon på dressurarenaen, og ikke kun som bidragsyter i avlen hjemme hos eier og oppdretter Tormod Bakke Johnsen.

Tekst Sille Kasin. Foto Therese Alhaug


2016 ble et annerledes år for dressurhingsten Tobajo Picez og kretsen rundt ham. Etter en fantastisk sesong med makker Helena Liholt Gulli, og med planene klare for videre internasjonal satsning etter tre strake seiere ved AEG 2016, oppdaget nemlig Tormod en kul på elitehingstens ene gaffelbånd. Picez var ikke halt, og kulen var liten, men en hevelse var det – uansett.

- Vi tok øyeblikkelig kontakt med veterinær, forteller Tormod, og kjørte deretter opplegget som ble ordinert. Absolutt slavisk.

Etter bokshvile, behandling og kjøling ble Picez satt i gang igjen, og minutt for minutt ble treningsmengden økt. Nå er han fullt opptrent, og ser bedre ut enn noensinne. Det taktfaste travet, den fantastiske galoppen, de flotte piruettene, sidebevegelsene og traversene er tilbake, og det virker nesten som om pausen har gjort ham godt.

- Jeg har sett mange tilfeller hvor hesteeiere ikke har gitt skader tid nok, påpeker Tormod. – Er første hesten din ute, så MÅ du gi det tid. Du må aldri "rekke akkurat det stevnet", og du må lytte til ekspertisen. Og gjerne til og med gi ting enda mere tid.

IMG 9164

Picez står fortsatt i stallen der han ble født, og gjennom skadeperioden har han vært aktiv i avlen hjemme på Liholt gård syd for Halden. Han har produsert avkom på verdensrankingen i alle tre grener, og Picez selv er inne på listen over verdens beste avlshingster i dressur.
- Avlsmessig har skadeåret vært det beste noensinne, forteller Tormod. – 57 hopper! Og avkommene hans, de leverer, bare de får tiden på seg og er i et godt system.

Opplevelsene med Picez har vært utallige. - Deltakelse ved EM for Young Riders i 2105, og utnevnelsen av Picez som elitehingst samme år….. Tormod selv og kretsen rundt den seksten år gamle hingsten gleder seg nå over å se ham tilbake i ringen.
- Vi håper at han er tilbake under AEG, og om det går veien, så sikter vi mot EM, slår Tormod fast.

Den erfarne eieren og oppdretteren tar en liten pause - før latteren bobler, og den treffsikre sluttkommentaren kommer:
-  Og mens Valegro ble pensjonist i en alder av fjorten, ja, så holder vi på med å lage Grand Prix-hest av seksten år gamle Tobajo Picez!

IMG 8946

Annonse