MØT AMANDA HANSEN FRA DET STORE SPRANGET

Amandaa

Det er det sykeste jeg har opplevd! forteller TV-favoritten Amanda Hansen til EQUILIFE.

Tekst: Tine Sommerfelt. Foto: Hans Olav Forsang/Nordisk Film & TV

Amanda Hansen (22) er kjent fra NRKs storsatsing denne høsten, Det Store Spranget, som har blitt sett av omkring 400.000 seere på det meste. Serien går ut på at seks døtre skal lære sine fedre å ri på rekordtid. Tromsøjenta har sammen med sin far, Sune Hansen, vært storfavoritt i programmet, og deres innsats holdt helt til semifinalen.

- Det er det sykeste jeg har vært med på! utbryter en lattermild Amanda.

Det hele begynte med at Amanda hadde sendt en uformell søknad til NRK uten å fortelle noe til pappa, Sune. Tiden gikk, og hun hadde glemt bort det hele, og flyttet til Fredrikstad for skole og jobb. Plutselig ringte telefonen. Det var NRK.

- Jeg hadde jo ikke fortalt noe til pappa, så han ble ganske sjokkert når jeg fortalte han at NRK hadde ringt, ler Amanda.

Sune tok utfordringen på strak arm, og reiste sammen med Amanda ned til Don Alfonsos gård i den store hestebyen Jerez, i Spania. Sammen med ti andre deltakere har de utgjort seks lag.  

- Vi ante ikke hva som skulle møte oss da vi kom ned til Spania, men da vi kom ble vi møtt av utrolig fine, trygge og velskolerte hester, som har fått god grunntrening, smiler hun.

Amanda har drevet med hest i en årrekke, og har blant annet bodd og jobbet på en western ranch i Arizona, USA. Da hun så utstyret hestene skulle bruke, ble hun mildt sagt satt ut.

- Da de kom inn i sin spanske pryd, med helt enorme pannereimer, for ikke å snakke om stigbøylene, ble jeg helt satt ut, ler hun.

Planer er til for å endres

Alle jentene hadde lagt en plan før de kom til Spania, om hvordan de skulle skolere sine uerfarne fedre. Ved første konkurransen fikk de smertelig erfare at planer er til for å endres, for allerede første uken skulle fedrene mestre alle gangarter.

Artikkelen fortsetter under bildet.. 

Sune 1

 Foto: Hans Olav Forsang/Nordisk Film & TV

- Jeg hadde lagt en to ukers plan for hvordan jeg skulle lære pappa det grunnleggende, men det var bare å glemme, flirer hun.

Heldigvis var hestenes utdanningsnivå og lynne så godt at pappaenes kunnskap økte i rekordfart.

Mens jentene hadde følelsen av å være i en stor godtebutikk, ble fedrenes liv snudd på hodet under oppholdet i Spania. De tilbrakte dagene i stallen fra morgen til kveld, og de fikk definitivt kjenne på muskler de ikke visste de hadde.

- Det gikk i hest hele tiden, og var vi ikke i stallen, så pratet vi om hest, de fikk aldri fri, smiler Amanda.

Spaniaoppholdet bød ikke på så mye riding på jentene som antatt, men de fikk kose seg på et par rideturer.

- Det ble overhodet ikke så mye ridning som vi hadde lyst til, men fy flate, vi har hatt det artig uansett, ler Amanda.

Store sprang

Igjennom åtte episoder av Det Store Spranget har vi fulgt pappaene igjennom grener som Mounted Games, Kvegsamling, Voltige, Doma Vaquera, og feltritt.

Artikkelen fortsetter under bildet.. 

Sune

 Foto: Hans Olav Forsang/Nordisk Film & TV

Den unge nordlendingen som studerer programmering i Fredrikstad, har det i kjeften, og er kjapp i replikken, slik som de aller fleste nordlendinger er kjent for, men selv om hun kan fremstå som tøff i serien, er Amanda en svært følelsesladd jente, med masse humor og kjærlighet for pappaen sin.

- Jeg har aldri vært så redd i hele mitt liv som når jeg sendte pappa ut i feltrittsløypa, forteller Amanda, og fortsetter, - jeg var mye sint underveis i serien, fordi jeg var så redd for pappas sikkerhet.

Sune overrasket Amanda gang på gang, og hun sitter igjen med en enorm varm følelse, og en styrket relasjon til sin pappa.

- Jeg er så stolt av pappa at det ikke kan beskrives, sier hun med tårer i øynene.

Knyttet bånd

Feria, hesten Amanda og Sune ble tildelt, er en 10 år gammel blanding av lusitano og araber(Lusoarab), en populær blanding i Spania og Portugal, som Alfonso bruker mye i avl. Både Amanda og Sune knyttet nære bånd til den 10 år gamle blandingshoppa Feria, som definitivt var deres største sorg ved å reise fra Spania.

- Pappa tok med seg hesteskoene hennes hjem, etter hovslageren var der og fikk "lagt om dekka", som han kalte det, ler hun.

Sune har aldri vært hesteinteressert og ble med på denne reisen kun for Amanda. Det nærmeste han har vært hester før, er når han har kjørt Amanda til og fra stevner og treninger.

Han har nok ikke blitt helt hestefrelst, men han har planer om å delta på Rodeoen i Alta neste sommer, og konkurrere i Barrel Race og Pole Bending, som er de grenene jeg har konkurrert innen western tidligere, avslutter Amanda.

Amanda og Sune

 Foto: Hans Olav Forsang/Nordisk Film & TV

Annonse