CHARLOTTE DUJARDINS TRENINGSTIPS

charlotte

- Jeg er en lat rytter, jeg elsker å bare sitte der og styre, sier Charlotte, - hesten skal gå for egen maskin.

Tekst: Tine Sommerfelt

Verdensmesteren Charlotte Dujardin, som er født og vokst opp i England, begynte sin «ridekarriere» allerede som toåring. Totalt dedikert til hestesporten, har hun allerede i en alder av 31 år rukket å bli verdensmester, og olympisk mester. For ni år siden dukket hun opp hos Carl Hester for noen ridetimer, og ti dager senere var hun ansatt på stallen.

Siden den gang har innehaveren av verdensrekorden, lagt hjertet sitt i korrekt trening og motivering av hestene hun rir, og deler mer enn gjerne av sin kunnskap.

Basis er nøkkelen

Under oppvarmingen legger hun først og fremst vekt på å løsgjøre hesten, og sørge for at den er så avslappet og smidig som overhodet mulig før hun setter i gang med å jobbe hesten igjennom.

- Rund hest betyr ikke treig hest, sier hun, og sikter til at fremdrift er essensielt for å oppnå de elastiske bevegelsene som kreves i dressur.

- Hestene våre har et normalt liv, mandag og tirsdag blir de ridd på banen, onsdag blir de ridd på tur, torsdag og fredag på banen igjen, lørdag på tur, og søndager har de helt fri, og går i luftegårdene, til og med Valegro, forteller Charlotte.

En unghest vil hun ikke kreve det samme av, da de ofte er mer anspente til å begynne med, dermed ber hun de ofte heller gå lange og dype mot slutten av økten.

- Kanskje du synes det er kjedelig arbeide, men dette er grunnlaget, sier hun, og fortsetter, - Det er som å bygge et hus. Har du en dårlig grunnmur, kommer du til å få et dårlig hus.

Konsekvenser

For Charlotte handler dressur om repetisjon, og korreksjon, for å hindre dårlige vaner i å sette seg. For å få til dette må man må være sterk, og tenke over konsekvensene av hvordan dårlig trening hjemme, vil gi dårlig utgangspunkt for stevner.

- Hvis du rir dårlige overganger hjemme, rir du dårlige overganger på stevner, og det er ikke hestens skyld, - det er fordi du gav ham lov i utgangspunktet, sier Charlotte bestemt.

"Hester lærer igjennom repetisjon."

Charlotte er ikke noe stor fan av pisk under ridning til enhver tid, men synes det kan være et godt hjelpemiddel ved innlæring av galoppbytter.

Jeg vil mye heller at hesten skal bevege seg fra sjenklene, slik at jeg ikke får en slurvete hest under konkurransene, sier hun.

Kvalitet over kvantitet

Når Charlotte og Carl Hester er ute og ser på hester, så ser de ikke etter de dyreste hestene med de største, og mest elegante bevegelsene. Det viktigste er et løsgjort, og svingende skritt, og en kontrollerbar galopp med god rytme, og ofte kjøper de hestene som unghester, eller føll.

- Et godt trav kan man lære hesten, sier hun, og forteller videre at Valegro og Nip Tuck ble kjøpt inn for henholdsvis 5600 pund (ca.60.000 NOK), og 2500 pund (ca. 27.000 NOK).

Et forbilde

Charlotte synes det er en skam at kandar er påbudt i de høye klassene.

- Mange hester fungerer bedre på trinse, noen har en stor tunge, eller en liten munn, som gjør kandarbitt svært ubehagelig, sier hun.

- Jeg er ikke redd for å bryte tradisjon, sier Charlotte, som konsekvent bruker hjelm, til tross for kommentarer for at hun bryter tradisjon.

- Jeg bryr meg ikke, - sikkerhet kommer først, sier Charlotte.

 

Kilder:

Charlottes offisielle hjemmeside

Clinic fra 2015

Clinic fra 2016


 

Annonse