HVORDAN HJELPE HESTEN TIL BEDRE SELVBÆRING

foto juliane kingren4

Hvor enn vi leser om hvordan prestere bedre som rytter, er det alltid et gjennomgående tema vi alltid forsøker, - men ikke nødvendigvis blir helt klok på. For hvordan er dette med hestens selvbæring, og hvordan kan vi hjelpe hesten i å oppnå dette?

Tekst: Tine Sommerfelt. Foto: Juliane Kingren

"For this to happen, a rider must first be passive with her aids and allow the horse to move on his own", sier trener og rytter Lendon Gray til magasinet Dressage today.

For å oppnå selvbæring hos hesten er det ifølge Lendon essensielt at rytteren klarer å holde hjelperne sine i ro. Rytterens hender skal være på samme plass og holde en jevn kontakt med hesten, slik at dersom man hadde plassert en vekt ved bittet, skal vekten holdes lik hele veien. Dette er noe som krever mye følsomhet fra rytters side. I tillegg skal rytters ben henge i ro, slik at hesten får bevegelsesfrihet, og få være i fred i to til tre steg av gangen.

- Dette høres i teorien enkelt ut, men krever enormt mye av rytteren, sier Lendon.

Ved å holde bena passive, sørger tyngdekraften for at du har lave knær, og hæla ned. Dette sørger igjen for at rytteren kan ri enhver gangart med rolige ben. Tillat setet ditt å synke ned i salen, og hold det der hele tiden mens du rir. Overkroppen skal være stabil, og samtidig følge hestens bevegelser uten å overdrive.

"Klarer du å holde bena ned, eller griper du tak med de?",  ber Lendon rytteren om å spørre seg selv.

Øv på passive hjelpere

I skritt beveger hestens hode seg opp og ned, slik at rytterens armer må bevege seg frem og tilbake, for å holde den jevne kontakten, og ikke bli hengende i hestens munn. I trav er hestens hode i ro, rytterens hender krever ikke like mye elastisitet, mens travets takt gjør at rytteren beveger seg opp og ned. "De forskjellige gangartene krever forskjellig tilnærming, og følelse fra rytters side", forklarer Lendon.

Hun kommer med følgende tips: "Pek lillefingrene ut og rør ved sjabraken fremfor salen. Dette hjelper hendene å bli på samme plass mens hesten beveger seg i alle gangarter. Det gir elastisitet i albuene, og gir hesten en mer komfortabel og uforstyrret opplevelse, ergo er det lettere for hesten å bære seg når alt kommer på plass."

Lendon oppfordrer også til å få hjelp av noen til å longere hesten mens man øver på passive hjelpere, da dette gir rytteren rom for fokus på sits og bruk av ben. Samtidig oppfordrer hun til bruk av smarttelefonene for å filme rytter, og sier at det ofte hjelper det å se seg selv i aksjon for å kunne forbedre seg.

Les Lendon Grays intervju i sin helhet med Dressage Today her.

Annonse