JOHN MOORE OG GARY POTTER: LEGENDER I LOFOTEN

 MG 9828

I hjemlandet er de levende legender. I perfekt harmoni setter John Moore, og Gary Potter, hest og rytter i system.

Tekst: Tine Sommerfelt. Foto: Linda Katrine Larsen.

Utsikten idet jeg går av flyet tar ifra meg pusten. Lofotens fjell ligger foran meg, og den friske luften, og den sterke sommersola som varmer meg, helt inn i hjerterota. Rett innenfor døra til ankomsthallen, smiler et blidt ansikt mot meg, og hilser meg velkommen.

- Den grønne kofferten der må jo være din, flirer svenske Ulrika Larsson, som arrangerer kurset, og løfter den av båndet. Kom, så reiser vi, - kurset har allerede begynt.

Det bølgete håret til Ulrika flagrer i vinden mens vi kjører med vinduene på vidt gap. I flere år har hun bodd i Lofoten, og engasjert seg i nærmiljøet.

- Det er viktig at folk kan få se at vi er aktive her også, langt nord, i lille Lofoten, smiler hun.

Artikkelen fortsetter under bildet.. 

lofoten1

Ulrikas vakre Lusitanohingst Zeus i like vakre Lofoten. Foto: Tine Sommerfelt

Møtet

Den vakre landskapet fra Leknes flyplass til Bolle Gård tar pusten fra meg. Fremme på gården sprinter vi inn i den røde låven, klatrer opp en trapp laget av paller, inn på et koselig lite kursrom, med sorte, runde bord, og fargerike stoler. Lyden av en lun og bred sørstatsdialekt møter meg i døra;

- Well Hi there! You must be Tine, nice to finally meet’cha.  This here is my partner Dr. Potter, you sure must be tired of traveling all day from Oslo, takin’ two planes and everything! Please take a seat, and join in, sier John Moore.

John og Dr. Potter veileder oss igjennom en kort presentasjon av kursets innhold, som består av både bakkearbeid og kommunikasjon med hesten fra bakken, og hvordan overføre det til ridning. Dr. Gary Potter har jobbet ved Texas A&M University Department of Animal Science i flere tiår, som professor og leder for Equine Sciences Program. Han er pensjonert for lengst, men elsker å reise verden over sammen med John, for å utdanne hestefolket.

Artikkelen fortsetter under bildet.. 

Dr. Gary Potter forklarer hestens eksteriør og anatomi. Foto: Linda Katrine Larsen. 

Sammen utgjør de et utmerket team, John med sine erfaringer som hestekar igjennom sitt livsløp, med en utrolig forståelse for hestens atferd og kroppsspråk, og Dr. Potter med sin unike utdanning, og kunnskap om hestens anatomi.

De varme, hyggelige røstene fyller kursrommet i Lofoten, og etter introen entrer vi gårdens vinterhage, for nydelig hjemmelaget mat av Ulrika. Praten flyter lett, og deltakerne får mulighet til å bli bedre kjent med hverandre. De aller fleste deltakerne er lokale, men det er tilreisende fra Sortland, en tretimers kjøretur unna, og Son i Akershus(!).

 

En prosess

Etter en god natts søvn treffes deltakerne opplagt lørdag morgen for samling. Alle hester og deres eiere får komme inn én og én inn i ridehuset for gjennomgang. John får et innblikk i hva eieren ønsker hjelp med, og jobber seg igjennom alle hestene, mens han hele veien forklarer for deltakerne hva, hvordan og hvorfor han gjør som han gjør.

Artikkelen fortsetter under bildet..

Kursets deltakere får bryne seg på kroppspråk og hvordan lede hesten. Foto: Linda Katrine Larsen

 

Alle bevegelser, alle lyder, all energi blir satt i system for deltakerne, slik at de skal forstå hvordan hesten fungerer, hvorfor den har de utfordringene den har, og hvordan løse det. Med John på banen ser det lekende lett ut, og alle hestene slapper umiddelbart av i hans selskap.

- Jeg liker ikke utrykket horsemanship, fordi det blir forbundet med noe helt annet enn hva vi egentlig holder på med her, men til syvende og sist er det det det er. Alle som omringer seg med hest driver horsemanship på sin måte. Alt vi gjør rundt hesten er horsemanship, sier John. 

I to dager jobbes det intenst med de forskjellige ekvipasjene, både på bakken og under ridning.

- Informasjonen og lærdommen igjennom kurset er av et så vanvittig høyt kaliber, at det er vanskelig å ta alt innover seg, og fordøye det med en gang, sier en av deltakerne, som gleder seg til å ta fatt på en ny hverdag hjemme med bagasjen full av inntrykk og nye verktøy.

- Man kan ikke få med seg alt med én gang, det er en prosess, en lang prosess. Man skal finne verdien i de små fremskrittene, og sette det i system før man kan jobbe seg videre, avslutter John.

John Moore kommer til Son Miljøhestesenter 16-18 september.

 

 

Lofoten. Foto: Tine Sommerfelt

Annonse