MANOLO ORTEGA – DRESSURSPANJOLEN MED STORT HJERTE FOR NORGE

Manolo

Manolo Ortega - fra Den Kongelige Andalusiske Rideskole (The Royal Andalusian School of Equestrian Art), til livet i Norge.

Tekst: Tine Sommerfelt. Foto: Privat

Formiddagssolen ligger lavt idet jeg ankommer Stall Martin’s langs lange sletter i vakker natur. Når jeg runder hjørnet på vei inn i ridehallen, hviler øyet på en personlighet som fanger hele rommet. Manolo Ortega er kledd i skjorte og vest, og veiver engasjert med armene mens han underviser en av sine elever. 

Når Manolo får øye på meg, lyser han opp som tusen strålende soler.

- Hallo Tine! roper han smilende, og kommer meg i møte.

En av hans elever, Mathilde Martinsen, virvler opp ridebanebunnen i det hun jobber med galoppbytter på sin norske varmblods hoppe.

- Braaa, Mathilde! roser spanjolen, som hele tiden følger med på ekvipasjen som pryder arenaen. Kroppspråket vitner om en svært engasjert dressurtrener med stort hjerte for faget.

- Jeg pleier ikke si jeg underviser, jeg hjelper, sier Manolo, og fortsetter – vi er alle like, hest er vår lidenskap, og vi har alle noe å lære, og å lære bort.

Fornøyd elev

Mathilde avslutter ridetimen med et stort smil.

- Det er så gøy å trene med Manolo, han har en ekstremt god forståelse for hesten, og jobber med små hjelpere, forteller hun.

I tre år har familien Martinsen eid og drevet stallen, som ligger idyllisk til i Nittedal.

Artikkelen fortsetter under bildet..

lite

Manolo underviser Mathilde. Foto: Tine Sommerfelt

- Jeg har ikke ridd hesten min i mer enn et par måneder for Manolo, men hun har gått fra å være en ekstrem utfordring å ri, til å bli en svært ridbar hest. Det er helt tydelig at hun trives med denne form for undervisning, sier Mathilde, som er svært fornøyd med å, endelig, ha en samarbeidsvillig hest.

Et langt hesteliv

Helt fra Manolo var fire år har livet hans dreid seg om hest. Hans bestefar drev med galopphester i Spania, og Manolo red sin første konkurranse allerede som åtteåring. I flere år var galopphester hans liv, før han reiste rundt i Europa for å lære seg mer, og for å jobbe med hest. Han har blant annet vært innom Sverige, Frankrike og Portugal.

Artikkelen fortsetter under bildet..

Manologalopp

Manolo på galoppbanen. Foto: Privat

For 30 år siden entret han dørene på Fundación Real Esculea Andaluza Del Arte Ecuestre - Den Kongelige Andalusiske Rideskole, som ble grunnlagt i 1973 av Don Alvaro Domecq Romero. I løpet av sin tid her fikk Manolo fordype seg blant annet i klassisk dressur, doma vaquera, og arbeid i hånd.

Her arrangeres det show hele året for alle som ønsker å skue de vakre, spanske hestene i perfekt harmoni. Den dag i dag, i en alder av 50 år, rir Manolo fortsatt show på forespørsel fra Den Kongelige Andalusiske Rideskole.

- I Spania rir vi til hestene på en helt annen måte enn i Norge. Vi bruker ikke noe særlig tøyler, og rir mest for sete og sjenkel, sier Manolo, som mener det er viktig å holde en viss tøylekontakt, men ikke spesielt mye vekt.

- Hesten kjenner en flue sette seg på den, tenk hvor følsom den er i munnen, fortsetter han.

Manolos engasjement for hest og rytters velferd er enorm, og han stråler kjærlighet ovenfor de firbeinte kjempene.

- Man må være rettferdig, og lære seg å ri teknisk, slik at opplevelsen blir god for hesten, smiler han, og legger til – da blir den også god for rytter.

Livet i Norge

I snart fem år har Manolo vært bosatt i Norge, men han reiser fortsatt rundt om i Europa, og har skapt seg et liv ved å undervise, og å trene hester. Han kan ikke tenke seg noe annet.

Artikkelen fortsetter under bildet..

maoooaooo

Manolo i kalde Norge. Foto: Privat.

- Jeg klager ihvertfall ikke når det er varmt, men jeg klager litt når det er kaldt, ler den blide spanjolen.

I undervisningen er han opptatt av sin egen rolle, og hvordan han fremstår for rytteren.

- Vi mennesker er nødt for å være mer ydmyke ovenfor hverandre, uansett kunnskapsnivå. Vi skal ikke snakke ned om noen som har mindre kunnskap, vi trenger en kultur hvor vi kan hjelpe hverandre opp og frem, og dele av vår kunnskap. Vi har alle noe å lære hverandre, avslutter spanjolen med et hjertelig smil.

manolooo

Manolo i action. Foto: Privat

Annonse