TILBAKEBLIKK TIL OL 2012 MED SIRIL WETHAL HELLJESEN

Som første nordmann på flere tiår, entret Siril Wethal Helljesen og Dorina dressurbanen på verdens største sportsarena, en varm sommerdag i 2012.

Tekst: Tine Sommerfelt. Foto: Privat

Igjennom målrettet arbeid og trening igjennom et helt hesteliv, kvalifiserte Siril Wethal Helljesen seg til de olympiske leker i 2012. Sirils åtte beste resultater fra 2011/2012 gjorde at hun kunne ta en av plassene i den vesteuropeiske ligaen individuelt. Dermed var det offisielt den 1. mars 2012 at Siril skulle representere Norge, vårt lille land, i den prestigefyllte dressurkonkurransen under OL i London samme år.

- Det var helt sinnsykt! Jeg var stolt, glad, og lykkelig, det var bare alle gode følelser på én gang. Det føltes helt fantastisk bra, fordi det var jo mitt mål, og min drøm, i mange, mange år, stråler Siril.

Siril kjøpte Dorina som unghest, og red henne inn selv.

- Når Dorina var seks år, så jeg at hun lå bra an, og hadde potensiale. Hun var en hest som passet meg som hånd i hanske, sier Siril.

 

En egen landsby

Å entre den egne lille OL landsbyen i London var en helt spesiell opplevelse.

- Selve OL arenaen var veldig flott, og det var et utrolig fint område. Vi kunne se slottet og London bak oss, og det gav en helt spesiell stemning, og en varm og fin atmosfære, forteller Siril.

Siril forteller også at selve arenaen lå i en fredet park, og at alt var bygget opp fra bakken, for mindre belastning av gresset i parken.

- Det var mange morsomme, og rare løsninger, den ene oppvarmingsbanen var på et stillas, annerledes og rart enn hva man er vant til. Selve arenaen var helt kolossal, nesten som å ri på en fotballstadion, flirer Siril.

Det store OL sirkuset vrimlet som en egen verden rundt Siril. OL landsbyen hvor alle utøverne bodde, var som en egen drabantby, med sportskledde folk overalt. Med seg på lasset i tillegg til Dorina, hadde Siril hestepasseren, og treneren sin. Da de hadde fått landet litt, og inntrykkene fått synke, gikk dagene i ett med møter med lederne for den norske OL-troppen, intervjuer, og trening.

- Vi kom til rytterlandsbyen om morgenen og så til Dorina før vi trente litt, vi fulgte med på de andre trene, så på de øvrige ridekonkurransene, og pratet med de andre rytterne. Vi var i vår egen surrealistiske boble, sammen med alle de andre rytterne, sier en drømmende Siril.

 

Selve dagen

For Siril hadde den vanskeligste kampen allerede vært – kvalifiseringen. Presset var ikke så stort lenger, hun var kvalifisert, og hun var der. Og mens hun stod der, i den lille landsbyen, kjente hun kun glede.

- Jeg gledet meg bare! Jeg ville bare ri mitt beste, forteller Siril når vi mimrer om opplevelsen.

Selve dagen var det mye følelser i sving for Siril. Dorina, som stod oppstallet nesten tvers ovenfor en Lusitanohingst, var blitt brunstig, og dermed fikk ekvipasjen en ekstra utfordring.

Selv om oppvarmingen var fin, og Dorina alltid gikk best på utendørs arenaer, var det skjedd en kommunikasjons feil underveis.

- Vi fikk feil beskjed om hvor vi skulle varme opp denne dagen, og varmet opp på feil bane. Da jeg kom ridende fra oppvarmingsbanen begynte de å rope på meg, at jeg måtte skyndte meg. Det skapte et ekstra stressmoment for Dorina, som taklet stress dårlig. Jeg prøvde å skyndte meg sakte for ikke å påvirke henne.

 

Siril tar oss igjennom programmet

- I det jeg red inn på banen våknet Dorina, og ble litt spent, så jeg fokuserte på å gi henne arbeidsoppgaver, for å få henne på plass, slik at hun kunne konsentrere seg om meg og arbeidsoppgavene sine. Hun var en type hest som hele tiden trengte noe å tenke på.

Deretter begynte vi programmet, og hun klarte seg ganske greit, hun klarte til og med holdt som er vanskelig for henne hvis hun var ivrig, smiler Siril.

I overgangen fra passage til galopp i programmet, var hun litt spent, og hun trykket litt imot da jeg skulle fatte galopp , en liten feil snek seg inn, og med det mistet vi mange poeng. Piruettene og saksene var fine, resten av programmet fløt fint, og hun gjorde det veldig godt,med god piaff og passage, selv om vi fikk et stressmoment rett før start.

Der og da, så blir man jo irritert på seg selv for at man ikke fikk det til slik som man ville, eller slik som man vet man kan, og har fått til før. Så kommer man på hvor enormt stort det er bare å i det hele tatt kvalifisere seg til et slikt stevne, og få 70% til tross for feil.

Det holdt akkurat ikke til å gå videre til neste dag, så jeg var først litt skuffet for det, men når det senket seg inn var jeg godt fornøyd, og stolt av egen- og hestens innsats. Fra å irritere seg over en feil til å glede seg over det man har klart, og å bli inspirert til å gjøre det igjen, tok ikke så lang tid, sier Siril.

 

OL 2016

Med en liten beboer i magen, og termin den 20. august, så blir det sofa-OL på Siril i år.

- Jeg gleder meg skikkelig til å se på! Så mange potensielle vinnere tror jeg ikke det har vært på mange år, med flere ekvipasjer som går 80%, og mange spennende hester, jubler Siril.

Med sitt første barn på vei, går Siril og mannen Sjur, en spennende tid i vente. Gården de driver i Råde, har plass til 12 hester, og her tilbyr de blant annet oppstalling, trening, og undervisning. De er soleklart enige om at de skal samarbeide for at Siril skal kunne ri mot EM 2017 med Rosenstolz, eller Rocky som han går under til vanlig. Rocky Rockstar når han har gått ekstra godt. Stallen driftes som vanlig med god hjelp av rytter og groom Helene Hovlandsdal. I tillegg til driften hjemme, er Siril engasjert som trener for satsingsgruppen senior og U25 fra høsten av.

Rocky, Sirils fremtidshåp, er en ti år gammel vallak hun har hatt i 4 år. Hun beskriver ham som en litt forsiktig, og liten hest i stor kropp med mye gang. Rocky går alle øvelser til GP, og har debutert med seier til Intermediare 2.

- Han trenger mye oppmuntring og ros, og gjør sjeldent feil, men han kan bli spent og forsvinne litt inn i seg selv om han blir stresset, forteller Siril. Han er veldig fin i hodet og gir en veldig god ridefølelse. Han er sterk i alle de samlende øvelsene, samt at han har en god naturlig smidighet og power. 

- Målet mitt er å komme i gang etter fødsel og gjøre han startklar til internasjonal Grand Prix, og så skal jeg se om jeg klarer å kvalifisere meg til EM 2017, avslutter Siril, før hun må benke seg foran TV 2 Sumo og dressurklassene. 

Annonse