VIDEO: PER WAALER FIKK STÅENDE APPLAUS FRA DOMMER UNDER BITTLØST GP PROGRAM

Per waaler bittløst

Per Waaler har vært, og er fortsatt et navn i vinden. Med sin kamp for å kunne ri bittløst på alle nivåer, red han i helgen Grand Prix program med sidepull.

Tekst: Tine Sommerfelt. Foto: Privat

Det begynner å bli en kjent sak, brannfakkelen til Per Waaler. Med sitt, og en hel hesteverdens, ønske om å tillate bittløs ridning under selv de vanskeligste dressurklassene, både i Sverige og på internasjonalt nivå. 

Igjennom sin fartstid med hest har Per alltid ønsket det beste for hestene, men hans største hodebry begynte med Welba, eller Wilma, som hun blir kalt til daglig. 

- Hun er en svært lite tilgivende hest, forteller bergenseren. Hun sier ifra med én gang jeg roter henne borti noe hun ikke har bestemt seg for selv, ler han. 

For selvom Wilma er en enestående hest på alle måter, er hun en dame med sine egne meninger. En gang bet hun Per i støvelen under slutten på et dressurprogram da han ba henne om piaffe. Wilma skulle nemlig gjøre holdt, og det med god grunn.

- Hun er til vanlig en svært energisk hest, og på alle måter er det mitt ansvar å sørge for at hun er opplagt for oppgavene sine. Den gangen gikk hun litt på sparebluss etter mange timers reising, og hun gav meg selvsagt beskjed, flirer Per, som innrømmer at hun også var litt daff i forkant av konkurransen i Laholm i Sverige. 

Artikkelen fortsetter under bildet..

Per og wilma privat

Per og Wilma i helgen. Foto: Privat

- Hun var daff hele uken før, det var veldig varmt ute, og jeg prøvde alle logiske løsninger for å få mer futt i henne, og hun var bedre dagen i forveien, men så falt det litt igjennom på konkurransedagen, sier Per. 

Alt som skulle til var en telefon

Per har ridd ved stevnet i Laholm fem år på rad, og har alltid hatt det hyggelig der, med gode fasiliteter og imøtekommende og hyggelige mennesker. Han tok en telefon til stevneleder og spurte om det var i orden at han red bittløst, da utenfor klassen, ettersom det ikke er lov til å ri bittløst i dressur. Stevneleder tok en telefon til det svenske rideforbundet, og rett etter fikk han gladmeldingen. 

15 minutter før klassen skulle starte, red Per igjennom programmet med sin Wilma. Dessverre var det flere som ikke fikk med seg hele programmet, da han i utgangspunktet skulle ri 10 minutter før klassen. Flere publikummere reiste langt for å se, blant annet fra andre deler av Sverige, og til og med Norge. 

Selvom Per selv føler de kunne gjort det bedre, så holdt rittet til hele 66%, og stående applaus fra den britiske dommeren Sue McMahon, som ville ha holdt til en andre plass basert på Sue's prosentgivninger til deltakerne i klassen. 

- Jeg kjente meg som Atlas som bar verden på sine skuldre når jeg skulle ut i ringen. Det var gøy å gjøre det, men enda morsommere å være ferdig, ler humoristiske Per. 

Nå er Per og Wilma tilbake i stallen for å ta fatt på hverdagen med hverandre. Den brune hoppa fortsetter å gi Per hodebry og noe å jobbe frem mot.

- Det er vel en del av det jeg liker best med henne, at hun er så utrolig særpreget og spesiell. Hun har alt! Hun er selvsikker, har positiv energi, og er atletisk, men stiller veldig strenge krav til meg. Det er helt supert, for det gjør at jeg konstant lever i et laboratorie for å utvikle meg for å fortjene hennes aksept. Hun er min livskole, avslutter Per.

Her er link til videosnutt fra Pers ritt. 

Annonse