ÅRETS EM FOR CHILDREN, JUNIORER, OG UNGRYTTERE ER OVER- SLIK GIKK DET:

IMG 2526

Amalie Steen Hegre og Remedy har for alvor skrevet navnene sine med gullskrift i resultatlistene gjennom den historiske EM-bragden for to år siden, og også denne gangen viste duoen at de kan dette med mesterskap. Etter en litt uheldig førsterunde, ble det kun ett riv på de to i den andre, og dermed en flott 16. plass individuelt. Arkivfoto Therese Alhaug

Et av årets store hestesportsarrangementer er over. 1500 innbyggere i lille Millstreet er i ferd med å finne tilbake til det rolige livet på landsbygda sydvest i Irland, mens årets EM-deltakere for Children, juniorer og unge ryttere har satt punktum for finaler og mesterskap.

Tekst Sille Kasin

Forventingene til årets arrangement var store, for for første gang på mer enn 20 år skulle nå ungrytterne og juniorene innta lille Millstreet og store Green Glens Arena under et internasjonalt mesterskap igjen. - Og at man også kunne ønske Children, den seneste nyvinningen innenfor sprangsporten velkommen, ja, det så familien Duggan som eier og driver stedet i samarbeid med Team Millstreet, positivt på. Årets mesterskap samlet i alt 258 deltakere fra 28 nasjoner, og fra begynnelse til slutt var stemningen på topp, både blant utøvere og støtteapparat.

Sportslig suksess

Og årets EM ble en sportslig suksess, liten tvil om det. Underveis i konkurransene ble til stadighet det fantastiske hestemateriellet, det teknisk gode nivået på utøverne innenfor alle tre alderskategorier og de flotte enkeltprestasjonene fremhevet. Her var blant andre childrenryttere som red som langt eldre og mer erfarne utøvere, en junior som ledet fra start til mål gjennom fem steintøffe mesterskapsrunder uten ett eneste feilpoeng i protokollene, og unge ryttere som garantert allerede er oppe og puster etablerte seniorer i nakken.

Pressemessig katastrofe

Men verre var det med pressedekningen – og ikke minst forholdene for oss som representerer media. Underveis kom nemlig oppdateringene sent - om de i det hele tatt kom, selve resultatsystemet i seg selv var tungrodd, nedlastninger fra arrangørens nettsider satte virkelig folks tålmodighet på prøve, og i blant brøt rett og slett det hele sammen. Belastningen på nettet blir utvilsomt stor når brorparten av Europas hesteinteresserte forsøker å sjekke start – og resultatlister på én og samme gang! Men facebooksiden til teamet ved Millstreet, den var i det minste oppe og gikk og ga oss stemningsfulle og fartsfylte bilder underveis, og live streamingen fungerte også som den skulle.

Norske deltakere

Norges Rytterforbund valgte å sende en mannsterk tropp til EM denne gangen. Hanna Cecilie Wicklund, Hannah Fossan, Maria Louise Kingsrød, Mira Høidal og Tova Rugland var blant childrenrytterne i alder 12 – 14 på hest, juniorene var representert ved Erik Preben Strand, Karoline Lien, Lisa Ulven, Sunniva Aspestrand Sunde og Synne Ljosland, og blant ungrytterne var Amalie Steen Hegre, Cathrine Jerring, Caroline Østereng, Johan Sebastian Gulliksen og Pål Flam å finne. Med for å holde orden i rekkene var også de to landslagslederne Trond Clemmesten og Mikael Kolind.

Fine lagprestasjoner blant de yngste

De yngste var først ut i sin lagkonkurranse, og selv om våre norske utøvere gjorde en hederlig innsats, holdt det dessverre ikke til finale. 17 nasjonslag stilte til start, og til slutt endte Norge i nedre del av resultatlisten som nummer 16, men etter mange gode enkeltprestasjoner og med mye nyttig mesterskapserfaring med på lasset.

10 lag gikk videre til finale, og til slutt trakk Spanias lagryttere det lengste strået. Tyskland og Italia lå for øvrig ikke langt bak, og måtte ut i en forrykende omhopping om de øvrige medaljene. Tyskland sikret sølvet, Italia bronsen, og deretter fikk vi oppleve virkelig latinsk vinnerglede, der både utøvere, trenere og Chef d’Equipes endte i vanngraven.

Nyttig mesterskapserfaring også for juniorene

Noe bedre resultatmessig gikk det med Norges juniorlag som var ute og testet mesterskapsnervene og kjempet om medaljer, heder og ære sammen med 18 øvrige nasjonslag. Det norske laget endte til sist som nummer 10, og måtte derfor også se selve finalen fra sidelinjen - etter å ha leverte flere virkelig gode enkeltrunder. Belgia, Italia og Storbritannia gjorde opp seg imellom om medaljene, og kampen stod helt til det siste.

Sterk finaleplass for norske ungryttere

For det norske ungrytterlaget vårt holdt innsatsen nesten helt hjem. Medalje var innen rekkevidde, for de fire lagrytterne våre sikret finaleplass med god margin, men 12 feil også i selve finaleomgangen skulle vise seg å bli for mye. Irland tok en populær lagseier på hjemmebane, mens Nederland sikret sølvet og Sveits bronsen.

Rødt, blått og hvitt i årets finaler

Tova Rugland og Cupido Z ble nummer 5 i B-finalen for Children. Synne Ljosland og Hope gjorde på sin side en solid innsats i juniorenes A-finale, og endte til sist på en fin 26. plass individuelt blant 96 utøvere til start.

Den største norske spenningen stod nok like fullt våre to norske ungrytterekvipasjer i sin finale for. Amalie Steen Hegre og Remedy har for alvor skrevet navnene sine med gullskrift i resultatlistene gjennom den historiske EM-bragden for to år siden, og også denne gangen viste duoen at de kan dette med mesterskap. Etter en litt uheldig førsterunde, ble det kun ett riv på de to i den andre, og dermed en flott 16. plass individuelt.

Pål Flam og Skjerabergs Larkin stod imidlertid for den virkelig store spenningen, ikke bare i den norske leiren i Millstreet, men også blant alle oss benkeryttere her hjemme. Ville den foreløpige tredjeplassen etter innledende runder kunne holde helt hjem, og sikre en historisk individuell norsk medalje, også i et EM for unge ryttere?

Dessverre gjorde den ikke det. Marginene var ikke på vår fremgangsrike ungrytterekvipasjes side i finalen, og duoen endte til sist på en individuell 20. plass i årets mesterskap.

Helt hjem holdt det imidlertid for Tysklands Viktoria Schmidt, Belgias Gilles Thomas og Tysklands Guido Klatte som alle står igjen som individuelle gullmedaljører og europamestere for Children, juniorer og unge ryttere 2016.

Resultater: http://www.millstreet.horse/eu2016/

Annonse