MØT ANNE LINE RØYSI: STILRYTTEREN I NORSK SPRANGRIDNING

Anne Line Røysi 

Når Anne Line Røysi entrer arenaen, omtaler ofte speakeren henne som stilrytteren innenfor norsk sprangridning. Selv synes ikke sympatiske Anne Line akkurat det er så merkelig – etter å ha ridd i 34 år så langt.

Tekst Sille Kasin. Foto Paulo Velez, Therese Alhaug.


Vi møter Hønefoss og Ringerike Rideklubbs Anne Line Røysi under Jan Auen Hafskjolds store nyvinning innenfor norsk sprangsport for bredden, Local Champions Tour. Flere runder i ringen er tilbakelagt på unghest gjennom stevnehelgen, runder som for stilrytter Anne Lines del blant annet har resultert i ekstra gravedryss fra en av sponsorene for ekstra stilfulle ritt.  Anne Line ler:
-    Jeg fikk min første ponni da jeg var ti og har så langt ridd i 34 år, så det skulle da bare mangle at jeg ikke hadde opparbeidet meg en viss stil, påpeker hun. – Men tro meg, jeg har opplevd både opp- og nedturer. – For sånn er det i dette gamet her, fortsetter hun.

Imponerende karriere
Fra den unge jenta fikk sin aller første sprangponni og til den internasjonale karrieren hennes ble påbegynt, tok det ikke lange stunden:
-    Jeg deltok ved mitt første internasjonale sprangstevne da jeg var elleve, og deretter ballet ting raskt på seg, forteller hun. – På kort tid gikk det fra én til to til tre ponnier, og i løpet av et par år konkurrerte jeg både innenlands og utenlands på ponniene. Plutselig var jeg med på karusellen, og fikk deretter oppleve alt. ALT! - Norgesmesterskap, Nordisk Baltiske Mesterskap, Europamesterskap både som junior og Young Rider, og også flere Nation Cups som senior. – Og hvor mange mesterskapsmedaljer det ble på meg gjennom disse årene? – Nei, det har jeg da ikke tall på, ler hun. –Men det ble mange.

Med på karusellen – og av
Den blide Hønefossrytteren hilser vennlig på et par forbipasserende kjenninger i farten, setter seg bedre til rette i stolen, tar en ørliten pause og fortsetter:


-    Vet du, jeg fant jo temmelig raskt ut at riding er min greie, at det er dette jeg virkelig synes er gøy. Å ri er virkelig kjempegøy! For meg ble sporten derfor en livsstil – og ridingen også en flott måte å holde seg i form på. Men å ri på toppnivå, det krever, skal jeg love deg. Lenge tenkte jeg bare på neste mål, neste uttak, neste mesterskap…. Mens nå – når jeg ikke lenger satser på en profesjonell karriere i toppen, men aller mest rir fordi det er så gøy - ja, så opplever jeg mindre stress, men like fullt akkurat den samme intense gleden.

IMG 4145

Gøy med unghest

Den erfarne konkurranserytteren forteller at hun nå er mer opptatt av å utvikle unghester enn selv å oppnå konkrete plasseringer og resultater. Akkurat nå har hun både fire-, fem- og seksåringer:

-    Si gjerne at jeg har mistet litt av selve konkurranseinstinktet, smiler hun. – Det er selvsagt fortsatt veldig gøy å lykkes på konkurransebanen, men det er mindre stress nå. Jeg er minst like glad for de gode rundene som plasseringene, erkjenner hun.

- Og å ri og utvikle unghester, det gir faktisk mye av den samme gleden som å konkurrere med de mer erfarne. Når man rir aktivt, så er jo uansett dette å sette seg mål, det som er viktig. Denne sommeren har jeg blant annet deltatt ved Falsterbo Horse Show med babyene mine, og det var bare helt fantastisk. – Utrolig gøy, og noe jeg håper å få kunne oppleve også neste år, stråler hun.

Godt samarbeid

Selv om Anne Line Røysi har vært med i gamet lenge, har hun stor tro på å være i et system. For henne er dette systemet nå samarbeidet med Eirik Berentsen, mannen bak både AEG og Drammen Spring Tour:

-    Jeg samarbeider tett med Eirik for tiden, og har også vært heldig med tidligere trenere som Morten Aasen, Stein Endresen, George Remmen og Lars Rasmussen. Det er viktig at du har tillit til treneren din, og Eirik stoler jeg virkelig fullt og fast på. Han var jo selv et enormt ryttertalent i sin tid, og han har virkelig et godt øye for hest. Nå fungerer samarbeidet vårt oss i mellom slik at han finner unghestene mine, så ser vi på videoer av dem sammen, og så diskuterer vi litt da, ler hun.

Som den erfarne rytteren hun er, får hun ikke ukentlig hjelp av Eirik Berentsen med selve ridingen, men kommuniserer like fullt tett:
-    Mens  Eirik sender meg videoer av potensielle unghester som det kan være verdt å satse på, sender jeg ham fra tid til annen videoer fra ridingen min i det daglige. I blant kommer han med kommentarer og innspill, i blant setter han seg i bilen og kommer opp til meg på Hønefoss, og i blant laster jeg hestene mine og tar turen til ham på Drammen Ridesenter. For meg som rytter fungerer dette utmerket, da jeg selvsagt etter så mange år i sporten ikke trenger et blikk på meg hver gang jeg sitter til hest. - Og vet du, avslutter Anne Line Røysi - stilrytteren fremfor noen - selv om jeg har ridd aktivt i 34 nå, så har jeg ikke mistet motet foreløpig, men skal holde på lenge, lenge ennå.

Annonse