Helena Gulli Liholt - Det er sprangridning som virkelig kiler i magen

 Helena Liholt Gulli og Annabelle Z 9

Mens lagvenninnene forsvarer de norske fargene under pågående EM i dressur, opplever landslagsrytter i dressur for unge ryttere, Helena Gulli Liholt, den virkelige kilingen i magen.

Tekst & foto Sille Kasin

Vi møter Helena på idylliske Grette Gård i Lier under Jan Auen Hafskjolds store nyvinning for bredden i sprangsporten, Local Champions Tour. Med til dette tredagers stevnet som for Helena er det første overnattingsstevnet i sprang på lang, lang tid, er i tillegg til spranghesten Annabelle Z, også kjæresten Pontus Ståhl og trener, oppdretter og eier av selveste gamlefar i Helenas liv, den 15 år gamle hingsten Tobajo Picez.


Den virkelige kilingen i magen
20 år gamle Helena, som når hun ikke representerer Norge i dressur på internasjonale arenaer konkurrerer for Halden Rideklubb, gir seks år gamle Annabelle Z (Eurocommerce Edinburgh x Voltaire) en velfortjent klapp etter en god firefeilsrunde i ringen:
-    Det er jo sprangridning som virkelig kiler i magen, som er litt mer action, liksom, fastslår 20 år gamle Helena med et smil. – Og det er jo faktisk dette jeg alltid har drevet med hele tiden siden jeg var liten, smiler hun.
Unghesten ”Bebis” kjøpte hun billig rett fra oppdretter i Sverige, og red henne inn selv:
-    Hun var så stygg og fæl som treårs, ler Helena, at jeg tenkte at hun fikk få et år på seg. Derfor fikk hun bli mamma, før jeg virkelig satte henne i gang. Avkommet hennes er to år nå, og vet du, denne helgen synes jeg faktisk at hun maktet å gi meg den kilingen i magen som spranghester og sprangridning gir, sier Norges sikreste dressurkort i sin aldersgruppe med et nytt, stort smil.


God EM-erstatning
Beklageligvis ble det ingen EM-start i dressur for den norske mesteren i dressur for unge ryttere både inneværende år og i 2015. Mesterskapshesten Tobajo Piquez er for tiden ute med en liten skade, så da gjaldt det å finne en god erstatning:
-    Selvfølgelig er det litt surt å ikke kunne starte EM, kommer det fra sympatiske Helena - men så lenge jeg også har en spranghest, ja, så er jeg jo egentlig sprangrytter. Og tatt i betraktning at jeg fortsatt kun er 20 år, så har jeg jo heldigvis fortsatt ett år å kunne ri EM som young rider på, legger Helena til.

Helena Liholt Gulli og Annabelle Z 1

Utrolige Picez
Med Tobajo Sporthorses norskoppdrettete Tobajo Picez (Cortez x Picina) har Helena så langt opplevd mange triumfer, men akkurat nå er den tidligere spanghesten som ble omskolert til dressurhest med så stor suksess, aller mest avlshest og i opptrening:
-    Piquez er en utrolig cool hest, men akkurat nå som han er ute med en liten skade, hopper og spretter han som bare det når vi leier ham, forteller Helena.  – Selv om vi ikke konkurrerer akkurat nå, så kan han jo selvsagt ikke få helt fri. Han er på jobb på bukken tre dager per uke, og det er ikke bare, bare å holde ham på bakken, det kan jeg love.Helena ser imidlertid klart for seg at karrieren i ringen på langt nær ikke er over for de to:

-    Jeg satser på å være tilbake på den internasjonale arenaen med Picez under AEG neste år. Men før det, bør vi selvsagt satse på å få startet et par mindre stevner for å virkelig spisse dressurformen, påpeker Helena.

Som far, så sønn

Med Tobajo Piquez tok den velridende østfoldrytteren individuell seier og gullmedalje i NM i dressur 2015 for unge ryttere. Den beskjedne ungjenta gledet seg selvsagt stort over det, forteller hun, men gledestårene, de kom først året etter da et nytt NM-gull var innkassert, røper hun:

-    Etter at også NM-gullet 2016 var sikret med sønnen til Picez, Aathens Amon (Tobajo Picez x Red Fancy), nå i sommer, kom tårene. Det var virkelig følelsesladet, og faktisk aller første gang jeg gråt på en dressurbane.  NM-gullet med Picez var selvsagt stort, men vet du, det var nesten enda morsommere å vinne med sønnen hans dette året enn med ham selv i fjor. Amon er nemlig en veldig annerledes hest enn faren. Han er veldig pysete, og litt mindre rutinert i de større klassene.  

Nestenmedalje i Nordisk

Forut for stevnehelgen med unghesten Annabelle Z ved Grette Gård, deltok Helena og gullhesten hennes fra NM sammen med det norske landslaget i dressur i Finland. Der ble det nesten individuell YR-medalje i Nordisk Baltisk Mesterskap på de to – i tillegg til bronse for lag:

-    Vi var bare 0.375 prosentpoeng bak bronseplassen i NBC, og mange ville nok ha sagt at det må ha vært litt surt, konstaterer Helena. – Men, vet du, det var over alle mine forventninger, på den hesten, på det nivået. Det var faktisk virkelig artig, og veldig inspirerende.

Mye å glede seg over

Nok en runde i sprangringen med ”Bebis” er i mellomtiden unnagjort, og snart vender Helena og følget nesene hjem til Østfold og mer trening – både i sprang og dressur. Og mens sprangrundene i følge Helena selv virkelig er det som gir det store kicket og suget i magen, ja, så er jo også dressuren my å glede seg over. For mens sprangopplevelsen nesten er over før den i det hele tatt starter, så må jo heldigvis dressurhestene hennes varmes opp 45 minutter før hver eneste runde i ringen.

Annonse