MØT RYTTERSPORTENS MARTIN ØDEGAARD

IMG 5101

Pål Flam har fått mye oppmerksomhet den siste tiden. Stilrytteren og talentet som er fersk vinner av en trestjerners Grand Prix i Drammen, er nå også tatt ut til en plass ved det Europeiske utviklingsprogrammet, Young Riders Aademy. Foto Therese Alhaug

Han blir omtalt som Hestesportens Martin Ødegaard. Nå er han også tildelt en plass ved Young Riders Academy i konkurranse med Europas beste unge ryttere. Selv velger han å holde seg ganske lugn. Møt Pål Flam - sørlendingen og stortalentet innen hest.

Tekst Sille Kasin. Foto Malene Nilssen, Erik Kunddahl og Therese Alhaug.

Da et utenlandsk nummer nylig kom opp på mobildisplayet, skjønte den målrettete 21-åringen at noe stort var på gang. Å til stadighet å ha blitt omtalt som stilrytteren og mannen for fremtiden er én ting. Men å bli tildelt plass ved Riders Academy i konkurranse med Europas beste unge ryttere, se det er noe ganske annet.

På selveste nasjonaldagen ble det offentliggjort, akkurat én uke før 21-årsdagen. - Uttaket som store deler av sprang-Norge hadde håpet på, men som likevel få helt hadde våget å tro på. Uttakskomiteen ved Riders Academy hadde talt, og blant seks ryttere som nå får hjelp frem mot en fremtidig profesjonell sprangkarriere, er altså Pål Flam, mellomste sønn av Gitte og Peter – med bakgrunn fra mammas rideskole, med pappa som trener og nå med håp om selveste Marcus Ehning som læremester.  

Ryttertalent med bakkekontakt

Og hva tenker Pål selv om oppmerksomheten denne seneste tiden?

-        - Jeg tar det ganske lungt, ler han. - Det er selvsagt hyggelig å få så mye positiv oppmerksomhet, men jeg kan jo ikke miste bakkekontakten helt. Det er jo fortsatt en lang vei å gå, men selvfølgelig en fantastisk mulighet. Akkurat nå føler jeg meg privilegert, for jeg har gode, friske hester å ri på. I dette gamet hjelper det lite om man heter Scott Brash eller Gregory Wathelet når det kommer til stykket. Uten hestemateriell er man ingenting, og man er jo også så utrolig sårbar i forhold til skader, kommer det ettertenksomt. – Og så er det så mye penger på spill hele tiden.

JBK kingsland arena 1 of 1 3

Foto Erik Kunddahl

"Akkurat nå føler jeg meg privilegert, for jeg har gode, friske hester å ri på. I dette gamet hjelper det lite om man heter Scott Brash eller Gregory Wathelet når det kommer til stykket."

 

Tette bånd og allsidige interesser

Pål vokste opp med familien et steinkast fra Arendal og Grimstad Ridesenter – og med firbente både her og der, og etter hvert også på gården hjemme.

-        - Jeg er heldig som er født inn i en profesjonell hestefamilie, fastslår Pål. – Og vi tre brødrene, Emil, jeg og Mikkel, vi har mye til felles. Vi har tette bånd, og også til mamma og pappa. Pappa har trent meg siden jeg virkelig syntes det ble morsomt å ri, for lenge var alt annet mer gøy. Jeg drev med masse annet som liten, jeg, ler ryttertalentet – som etter karrierens første trestjerners Grand Prix-seier i Drammen ble utropt til norsk hestesports fremtidshåp, og som kanskje like gjerne kunne ha valgt å satse på stafett eller fotball.

-        - Jeg tror man kan lære mye fra andre idretter. Det det handler om, er å bli klar over hva man selv vil, og hvor mye kapasitet man har, påpeker Pål. - For meg har NRYFs talentsatsningsprogram hjulpet meg til å se i riktig retning, og pappa - han er nå ikke bare treneren min, men også en å diskutere og reflektere med. - Og jo bedre jeg blir, jo bedre blir han, ler Pål, - for pappa, han slutter aldri å ville lære.

 YA56756

Foto Malene Nilssen

"Kall det gjerne en fars bekymring. Jeg vet selv hvor hardt dette blir. Har jo vært der selv. Det sportslige kommer nok, men man må jo overleve til fremtiden er der."

Peter Flam, Påls far og trener.

 

Helnorsk suksess

For tiden sitter den hardt satsende unggutten på tre etablerte hester og et par unghester som etter hvert også skal vokse med oppgavene. Av disse er førstehesten Skjerabergs Larkin og helsøsteren Jean Darc avlet her til lands, og bidrar sammen med Pål til å sette Norge på sprangkartet.

-        - I 2014 hadde jeg en knallsesong med Larkin. Vi tok individuelt gull i Nordisk Baltisk Mesterskap, EM lagsølv for unge ryttere, vi startet i vår første femstjerners Grand Prix, og avsluttet året med ungryttergull på hjemmebane under NM innendørs.

Og deretter ble Larkin solgt…..

- Vi kunne rett og slett ikke si nei, forteller ungrytteren og legger til at dette med ham selv og norsk varmblods, det er nok mest en hyggelig tilfeldighet.

Nå er imidlertid Larkin tilbake i Norge som Påls førstehest:

-        - Han gikk til Brasil, men Mansur fikk nok ikke helt den hesten han forventet. Vi fikk derfor kjøpe ham tilbake, og er virkelig glade for det. Larkin er spesiell, så jeg brukte tid på å finne igjen nøkkelen, til å få ham tilbake sånn som han var. Men nå er vi der igjen, smiler Pål lurt.

JBK kingsland arena 1 of 1 10

Foto Erik Kunddahl

"Mikael vet målene mine, og vi har gjensidig respekt for hverandre"

 

Ryttersportens Martin Ødegaard

Landslagsleder Mikael Kolind er blant de mange som er glade over at Skjerabergs Larkin og Pål nå er et par igjen. Kolind sammenlikner 21-åringen med Strømsgodsets stortalent Martin Ødegaard, men ønsker ikke å gjøre som i fotballens verden. For Pål skal få tid til å modnes, og til å utvikle seg som profesjonell topprytter uten for mye press og for tøffe oppgaver foreløpig.

-        - Mikael vet målene mine, og vi har gjensidig respekt for hverandre, fastslår Pål. - Kall det gjerne også gjensidig tillit. Vi har jobbet tett sammen siden jeg var junior. Det var selvsagt utrolig deilig med Grand Prix-seieren min i Drammen, men uansett uttaket der og da – jeg ville ikke ha ridd nasjonshoppingen helgen etter, for jeg vil passe på førstehesten min.

Ungrytteren tar en bit av kanelbollen, en slurk cola og tar sats. - Men jeg har store planer, håp og visjoner, og drømmer selvsagt om å få ri Nations Cup på seniornivå og få representere Norge under EM i 2017. I mellomtiden håper jeg å få være med å smake på verdenscupsirkuset – og nå altså også Riders Academy, smiler han bredt.

 

JBK kingsland arena 1 of 1 11

Foto Erik Kunddahl

 "Jeg har store planer, håp og visjoner, og drømmer selvsagt om å få ri Nations Cup på seniornivå og få representere Norge under EM i 2017"

 

Målrettet, hardt arbeid er eneste vei

Pappa Peter Flam gleder seg selvsagt over sønnens fremganger, men håper også at 21-åringen skal lykkes, ikke bare i å nå sine mål, men også at han skal kunne leve av sporten sin.

-        - Kall det gjerne en fars bekymring. Jeg vet selv hvor hardt dette blir. - Har jo vært der selv. Det sportslige kommer nok, men man må jo overleve til fremtiden er der. Og man må hele tiden perfeksjonere seg og fokusere på ridingen.

Og hvor er så Pål om ti år – etter utallige nye timer til hest, hver eneste dag, året igjennom?

Norsk hestesports Ødegaard tar selv ordet…… - Da håper jeg å være blant topp ti på verdensrankingen. Men først venter hardt arbeid, og som pappa sier – bare behagelig blir det nok ikke.

Annonse